ISKUSNE DOMAĆICE OVAKO SPREMAJU GRAŠAK: Svako zrno biće raskuhano, a 1 sastojak čini ga PREUKUSNIM

Praktična žena
ISKUSNE DOMAĆICE OVAKO SPREMAJU GRAŠAK: Svako zrno biće raskuhano, a 1 sastojak čini ga PREUKUSNIM

Donosimo vam najbolji recept za grašak, a primjenjuju ga iskusne domaćice.

Sastojci:

500 g graška
500 g mesa junetina
1 crni luk
1 prazilk (po želji)
1 mrkva
1 krompir
3 čena bijelog luka
1 kesica instant krem čorbe od graška
suhi biljni začin, biber
1 kašičica slatke mljevene paprike
2 kašike kečapa

Luk i praziluk propržiti na ulju i poslozi, pa dodati meso isjeckano na kockice. Začiniti sa suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac. Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno seckan krompir, mrkvu i bijeli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promiješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuhajte nekih 30-45 minuta (procijenite sami).

Najbolje cake za kuhanje graška:

Grašak se sprotije kuva u slanoj vodi, pa je bolje da ga posolite pred kraj ili kada je gotov.
Nakon što provri, dodajte u grašak nekoliko kašika ulja, to će ubrzati proces kuhanja.
10-15 minuta nakon ključanja, dodajte oko pola kašičice sode na svaka 2 l vode. Tako će grašak postati mekan, samo nakon 5 minuta, ali budite pažljivi, pošto ako dodate više sode, možete pokvariti ukus jela.
Grašak kuhajte u šerpi sa debelim dnom kako ne bi izgorio, a voda treba da pokrije grašak oko 1 cm. Kuvajte na tihoj vatri.

(Novi.ba/Stil.kurir.rs)

Novo