PRSTE DA POLIŽETE: Ovako se prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu

Kuharica
PRSTE DA POLIŽETE: Ovako se prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu

Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.

Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.

Mi smo pronašli jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo, piše Hayat.

Potrebno je (za tijesto):

    400 ml vode

    150 ml ulja

    1 kašičica soli

    400 g brašna

    1 kašičica praška za pecivo

    5 jaja

Priprema:  

U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuha. U drugu posudu stavite sve suhe sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmiješajte.

Tako pripremljeno tijesto stavite u kalup za tulumbe. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrijte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže.

Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom redajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva, piše Glossy.

Sastojci za preliv:

    1l vode

    700 g šećera


Priprema:

U šerpu staviti vodu i šećer da prokuha. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe.

Novo