Dodajte ovaj tajni sastojak u grah, skuhaće se za 45 minuta: KAKO OVO PRIJE NISMO ZNALI?

Praktična žena
Dodajte ovaj tajni sastojak u grah, skuhaće se za 45 minuta: KAKO OVO PRIJE NISMO ZNALI?
-

Prosto kao pasulj, kažu mnogi, ali nije baš tako jednostavno pripremiti čorbu od graha, ili jednostavno grah koje je i dalje među najomiljenijim jelima kod nas.

Ima tu različitih teorija i trikova koji ne podrazumevaju da pasulj potopite prethodne noći u hladnu vodu.

Jedna od varijanti je korišćenje ekspres lonca, koji u mnogome skraćuje proces kuhanja i to ne samo kod pasulja. A ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primuhenite neki od ovih saveta koje iskusniji kuhari koriste već godinama.

Dobro je da kod prvog kuhanja graha u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuhajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuhan grah.

Kako skuvati pasulj, a da ne nadima: Samo dodajte jedan sastojak tokom…

I na posljednjem mjestu, ali ne i po važnosti – vruheme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Novo