IDEALAN DORUČAK: Brze lepinje sa praškom za pecivo, bez čekanja da nadolazi tijesto
Lepinje možete koristiti za pravljenje sendviča ili ih jesti umjesto hljeba.
Lepinje možete koristiti za pravljenje sendviča ili ih jesti umjesto hljeba.
Sastojci:
350 g brašna
240 ml jogurta
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 prašak za pecivo
Za premazivanje:
1 kašika jogurta
1 kašičica ulja
Priprema:
U činiju staviti brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Izmiješati, sipati jogurt i zamijesiti tijesto.
Umjesiti ga na pobrašnjenu podlozi, treba da ostane malo lepljivo. Oblikovati valjak i podijeliti ga na četiri djela. Svaki razvući oklagijom u krug debljine 1 cm. Staviti ih u pleh, na pek papir.
Pokriti krpom i ostaviti da stoje 15 minuta dok se rerna zagrije na 200 stepeni. Premazati ih mješavinom jogurta i ulja. Peći oko pola sata. Kada porumene gotove su. Lepinje su tanke, ali veoma mekane i ukusne.