VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM I MASTI: Starinski način pripreme koji uspijeva baš svima
Stari način pripreme vojvođanske štrudle sa makom je baš ono što vam treba za prvomajske praznike
Potrebno:
Za fil:
700 ml mlijeka
500 gr mljevenog maka
300 gr šećera
2 vanil šećera
3 bjelanca
Tijesto:
500 gr glatkog brašna T-400
250 gr domaće masti(biljna mast, margarin, puter)
3 kašike šećera
30 gr kvasca
2 žumanca
1 vanil šećer
150 ml mlijeka
1 jaje za premazivanje, šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Prvo napravite fil tako što ćete u mlijeko dodati vanil šećer i šećer, a kad se mlijeko dobro zagrije i mljeveni mak. Kada se sve sjedini tako da izgleda kao palenta, a potom i prohladi, dodajte u fil umućena bjelanca.
Fil ostavite sa strane, a potom pripremite tijesto.
Tijesto pripremate tako što u brašno stavite šećer i kvasac, a potom i jaja i mlijeko, kao i mast i zamijesite glatko tijesto. Nakon što se tijesto "odmori" razvaljajte ga na radnoj površini, filujte obilno, umotajte i pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa.