VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM I MASTI: Starinski način pripreme koji uspijeva baš svima

Praktična žena
VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM I MASTI: Starinski način pripreme koji uspijeva baš svima
Stari način pripreme vojvođanske štrudle sa makom je baš ono što vam treba za prvomajske praznike

Stari način pripreme vojvođanske štrudle sa makom je baš ono što vam treba za prvomajske praznike

Potrebno:

Za fil:

700 ml mlijeka
500 gr mljevenog maka
300 gr šećera
2 vanil šećera
3 bjelanca

Tijesto:

500 gr glatkog brašna T-400
250 gr domaće masti(biljna mast, margarin, puter)
3 kašike šećera
30 gr kvasca
2 žumanca
1 vanil šećer
150 ml mlijeka
1 jaje za premazivanje, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: 

Prvo napravite fil tako što ćete u mlijeko dodati vanil šećer i šećer, a kad se mlijeko dobro zagrije i mljeveni mak. Kada se sve sjedini tako da izgleda kao palenta, a potom i prohladi, dodajte u fil umućena bjelanca.

Fil ostavite sa strane, a potom pripremite tijesto.

Tijesto pripremate tako što u brašno stavite šećer i kvasac, a potom i jaja i mlijeko, kao i mast i zamijesite glatko tijesto. Nakon što se tijesto "odmori" razvaljajte ga na radnoj površini, filujte obilno, umotajte i pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Novo