DA BI VAM JAJA U LUKOVINI ISPALA KAKO TREBA MORATE DA ZNATE 1 CAKU: Tajna svih BAKA je konačno OTKRIVENA

Praktična žena
DA BI VAM JAJA U LUKOVINI ISPALA KAKO TREBA MORATE DA ZNATE 1 CAKU: Tajna svih BAKA je konačno OTKRIVENA
Ofarbajte jaja u lukovini i nećete se pokajati.

Ofarbajte jaja u lukovini i nećete se pokajati.

Ne postoji prirodnija, a ni ljepša boja.

Da bi vam uspjela morate da zapamtite jednu caku.

Domaćice u Srbiji već dugi niz godina farbaju jaja u lukovini (ljusci od starog crnog luka). Tamno crvena boja koja prelazi u tamnu braon nepogriješiv je način za nezaboravno ofarbana uskršnja jaja.

Sastojci:

- 20 jaja

- Tanke čarape koje ćete isjeći na 20 komada

- 6 šaka suhe lukovine

- 2 kašičice sirćeta

- 2 litre vode

- konac

- 20 komada različitih listića

Priprema:

Nabrati listiće različitih oblika (držati ih u vodi da ne uvenu, a i lakše se lijepe za jaje). Isjeći najlon čarapu na komade, za 20 jaja 20 dijelova čarape (savet je da dijelovi čarape budu dovoljno dugi da biste mogli lijepo da zategnete i uvežete čarapu koncem na jednoj strani).

Staviti listić na jaje, prekriti ga sa komadom čarape, zategnuti čarapu preko jajeta, zavrnuti je i svezati čvrsto koncem.

Kada je pripremljeno ostatke čarape odsijeći makazama.

Ukoliko vam je proces zavijanja u čarape komplikovan, možete ostaviti nekoliko jaja bez listića i čarapa kako bi dobila jednoličnu, crvenu boju lukovine.

Složiti trećinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trećinu lukovine, ponovo složiti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati so i sirće i staviti da se kuha.

Za što bolje primanje boje nakon što se se jaja skuhala ostavite ih još pola sata da odstoje u lukovini.

Kada se jaja prohlade, makazama skidajte uvezane čarape, a osušena jaja, za sjajan izgled, premažite krpicom na koju ste nakapali ulje.

Novo