OVO JUGOSLOVENSKO JELO JE BILO OBAVEZNO NA SVAKOM STOLU: Danas ga nema ni na VIDIKU, svi su ga ZABORAVILI
Jela iz Jugoslavije su bila nešto što su svi obožavali, a jedu se i dan danas. Doduše, postoje i ona koja su zaboravljena, kao što je ovo.
Pile sa dunjom su jugoslovenske domaćice pravile često, ali vremenom je ovaj recept pao u zaborav.
Pile sa dunjom je stari i zaboravljeni recept koji su jugoslovenske domaćice stalno pravile. Cijelo pile isjecite, pa kuhajte zajedno sa dunjama koje ste prethodno propržili. Spoj slanog i slatkog čini ovo jelo neodoljivim. Grehota je da ovako ukusno jelo padne u zaborav, pa isprobajte recept jer će vam se garantovano dopasti. Od dunja može da se pravi i slatko, ako želite da se počastite ukusnom poslasticom poslije predivnog obroka.
Sastojci:
1 pile
1 kg dunja
1 kašika brašna
Priprema:
Pile isijecite, stavite u šerpu, sipajte vodu i kuvajte. Na pola kuvanja isključite šporet. Dunje operite, ali ne ljuštite, da se ne raspadnu. Isjecite na kriške. Uvaljajte dunje u šećer, pa propržite na malo masti ili ulja.
Izvadite dunje iz šerpe, pa u nju u to isto ulje ili mast dodajte brašno i promiješajte. Poslije minut vratite dunje, dodajte piletinu i bujon (voda u kojoj se kuhalo pile), posolite i pobiberite. Kuhajte poklopljeno dok meso ne bude gotovo.