OVO JE ORGINALNI RECEPT ZA ČUVENI VOJNIČKI GRAH IZ JNA: Ovako su ga vojnici nekada spremali
Svi volimo pasulj a evo najstarijeg recepta vojničkog pasulja.
Vojnički pasulj je čuveno jelo u kom su uživali mnogi koji su služili vojni rok u JNA. Ovo jelo i dalje ima kultni status a mi vam predstavljamo originalni jugoslovenski recept za pasulj
Sastojci:
- 120 – 130 g pasulja
- 10 g brašna
- 10 g svježe šargarepe
- 15 g svježeg crvenog luka
- 1 g sušene paprike
- 10 – 15 g masti ili ulja
- 0,2 g paprike u prahu
- malo bibera
- malo lovorovog lista
- 1 čen bijelog luka
- 1 g peršinovog lista
- soli po ukusu
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu i potopljenog ga držati na hladnom mestu od jedan do tri sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je bio pasulj pa ga staviti u posudu, preliti hladnom vodom i sačekati da provri.
Kuhati još 10 do 15 minuta, a nakon toga procijediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da se kuha uz povremeno dolivanje tople vode.
U tiganj dodati ostatak sitno nasjeckanog crvenog luka i šargarepu nasjeckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj napola skuhan, dodati poprženi crveni luk i šargarepu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu mast zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.
Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno seckani beli luk i papriku u prahu te sve dobro promiješati. Kada pasulj omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno miješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati biber, sitno nasjeckani peršinov list i po potrebi dodati so.