OVO VOĆE LAKO MOŽE DA DONESE VELIKI DOBITAK! Zasadi se jednom, poslije DONOSI PLOD DECENIJAMA! Zarada po sezoni 5.000 eura (FOTO)

Praktična žena
OVO VOĆE LAKO MOŽE DA DONESE VELIKI DOBITAK! Zasadi se jednom, poslije DONOSI PLOD DECENIJAMA! Zarada po sezoni 5.000 eura (FOTO)
Čak i ako je zemlja lošijeg kvaliteta, ona može da bude profitabilna. Oni koji hoće imaju zemlja a hoće da zarade, a zemlja koju imaju je lošijeg kvaliteta, mogu da se odluče da gaje šipurak (šipak). Upravo za njega odlučila su se dva druga i kumovi, pisao je prošle godine Agrosmart.

Čak i ako je zemlja lošijeg kvaliteta, ona može da bude profitabilna. Oni koji hoće imaju zemlja a hoće da zarade, a zemlja koju imaju je lošijeg kvaliteta, mogu da se odluče da gaje šipurak (šipak). Upravo za njega odlučila su se dva druga i kumovi, pisao je prošle godine Agrosmart.

Darko T. se bavi ugostiteljstvom i zajedno sa kumom je posadio šipurak 2019. godine, na hektar i 30 ari u Ovči, nadomak Beograda. Odmah su isplanirali da rade i preradu.

- Ulaganje u šipak je ulaganje u budućnost, jer eksploatacija traje nekoliko decenija. Nije težak za gajenje i brzo napreduje. Ono što je najvažnije, prava je riznica zdravlja, jer ima visok sadržaj gvožđa i vitamina, a džem od šipka je jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva mnogih generacija. Zašto bi tako nešto oduzeli budućim generacijama? Kum se zainteresovao za šipurak i ponudio mi da uđemo u posao. Prihvatio sam sa zadovoljstvom i, nakon dosta vremena i rada, dočekali smo prvi rod. Moram da napomenem da se niko u našim porodicama nije bavio poljoprivredom prije nas - priča Darko.

Odlučili su se za tri različite sorte: šmit, polimeriana i laksa.

- Za njih smo se odlučili slušajući savjet proizvođača sadnica, jer sazrijevaju u različitim vremenskim intervalima, što nam olakšava branje - navodi Darko.

Berba je ručna i traje od septembra do prvih mrazeva. Prosječan berač može da nabere između 30-50 kg dnevno. Kako nam Darko objašnjava, u posao su uključene obje porodice. Riječ je o poslu koji zahtijeva puno vremena.

- Sada beremo ručno, jer nismo imali računicu za mašinsku berbu. Međutim, planiramo da sljedeće sezone iznajmimo mašinu za branje, pošto očekujemo minimum 7-8 tona roda - kaže Darko.

Kolika su ulaganja u zasad šipurka?

S obzirom na to da se ranije nisu bavili poljoprivredom i da nisu imali potrebnu mehanizaciju, troškovi od samog početka su bili znatno veći nego da je zasad podigao neko ko se već bavi poljoprivredom.

- Morali smo sve da platimo, čak i oranje. Za ove tri godine održavanja zasada, počev od nabavke sadnica, preko đubrenja, prskanja (plavi kamen i prihrana), košenje, orezivanje, kao i još nekih sitnica, uložili smo oko 5.000 EUR. Što se tiče održavanja, ova godina nam je bila najskuplja. I sami znate koliko je poskupilo gorivo, đubrivo i sve ostalo - priča Darko.

Prerada šipurka

Iako postoji mogućnost otkupa sirovog ploda šipurka, zbog male otkupne cijene Darko i Marko su ove godine odlučili da cijeli prinos prerade u pulpu (voćnu kašu) i džem.

- Otkupna cijena šipka je mala, pa se ne isplati proizvođačima sa malim zasadima. Na našoj plantaži imamo preko 4.000 zdravih biljaka. Još uvijek nismo u punom rodu i više nam se isplati da sve preradimo. Čekamo pun rod i tada ćemo moći da priuštimo i taj komfor, odnosno prodaju sirovog ploda - objašnjava nam Darko.

Voćna kaša (pulpa) je, praktično, poluproizvod koji se dobija tako što se šipurak skuva u vodi, a zatim ispasira. Sjemenke i dlačice odvajaju se posebnim metodama. Kada se dobije čista pulpa, ona se daljim kuhanjem (uz dodatak šećera) pretvara u proizvod - džem.

- U pulpu ne dodajemo jabuku, bundevu i slično, što mnogi rade kako bi dobili više. Kupci je uglavnom kupuju kako bi sami pravili džem ili zato što ne mogu sami da nabave sirov šipak. Što se tiče džema, moram da naglasim da je naš džem 100% od šipka. U jednoj tegli od 720 ml ima otprilike pola kilograma šipka. Pošto on, sam po sebi, nije sladak, moramo da dodamo šećer, i to je to. Ne dodajemo ni želatin, ni lumunsku kiselinu koje često možete vidjeti na deklaraciji kao sastav džema. Ljudi to znaju da cijene, jer ukus pravog džema od šipka govori sam za sebe – navodi Darko.

Kurir.rs / Agrosmart

Novo