NAUČITE KAKO SE PRAVI BOSANSKA LEPINJA S KAJMAKOM: Lako je i ukusno, postanite majstor za tijesto uz ovaj jednostavan RECEPT!

Kuharica
NAUČITE KAKO SE PRAVI BOSANSKA LEPINJA S KAJMAKOM: Lako je i ukusno, postanite majstor za tijesto uz ovaj jednostavan RECEPT!
.

Ima li šta ljepše za doručak od vruće kajmak lepinje? Ovaj bosanski specijalitet se pravi tako što se umijesi tijesto koje se prelije nadevom od kajmaka i jaja.

Peče se u rerni, a sastojke može svako da priušti. Odličan je prijedlog i kada vam treba predjelo za svečanu priliku.

FOTO: PRINTSCREEN YT

Sastojci

300 g brašna

125 ml mlijeka

1 jaje

1 kašika ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

10 g kvasca

Za nadev

300 g kajmaka

4 jajeta

FOTO: PROFIMEDIA

Priprema

U toplo mlijeko dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna.

Sjedinite i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.

U drugoj posudi pomiješajte jaje, ulje, so i lepo sjedinite, a onda dodajte prosijano brašno i aktivirani kvasac.

Umijesite tijesto, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da nadođe.

Premjesite tijesto na pobrašnjenoj površini i razvucite ga u obliku pravougaonika, veći od pleha u kojem ćete peći.

Stavite u pleh, a ivice tijesta podignite.

Pokrijte i ostavite još 15 minuta.

Umutite jaja sa kajmakom i prelijte preko tijesta.

Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 200°C.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Novo