KAKO SE PRAVI STARINSKA PROJA: Rastresita i prava domaćinska sa hrskavom korom

Praktična žena
KAKO SE PRAVI STARINSKA PROJA: Rastresita i prava domaćinska sa hrskavom korom
-

Isprobajte starinski recept za pravu proju.

Proja je specijalitet koji se pravi od jeftinih sastojaka i od davnina se koristi umjesto hljeba. Za pravi starinski recept potrebno je samo kukuruzno brašno, so i ključala voda, pa kada se sastojci pomiješaju peče se u dobro podmazanoj tepsiji. Danas se dodaje i ulje, kao i prašak za pecivo, kako proja ne bi bila previše suha.Postoji i modernija verzija čuvenog recepta, tkz. projara, u koju se dodaje sir, jogurt, šunka, povrće... Proju možete da služite kao predjelo na slavi, ali i kao dodatak uz pečenje ili sarmu. Uživajte!

Sastojci:

200 g kukuruznog brašna
200 ml kisele vode 
1 kašičica soli 
50 ml ulja 
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Pomiješajte brašno, so i prašak za pecivo. Onda sipajte ulje, promiješajte, a onda postepeno sipajte i kiselu vodu. Sve lijepo sjedinite, smjesa treba da bude reda. Tepsiju dobro nauljite, stavite pek papir, pa sipajte smjesu. Rernu zagrijte da bude baš vrela, pa stavite proju i pecite na 220°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom provjerite da li je spremna. 

Izvor: Stvar ukusa 

Novo