OVA 4 TRIKA ĆE VAM POMOĆI DA SPRIJEČITE BANANE OD PROPADANJA: Više neće biti mekane i crne
Banane su jedno od najpopularnijeg voća, sudeći po količinama koje kupujemo.
One su i najčešći voćni dodatak za popularne smutije, kojima će dati pun ukus, a konzumentima dugo držati osećaj sitosti.
Međutim, koliko puta ste primijetili da vam to voće već poslije dan ili dva postane meko, a kora neprijatno pocrni. Otkrivamo načine kako da to spriječite, iako se sa sigurnošću može reći da tamnjenje banana nema apsolutno nikakve negativne posljedice.
Ono što bi se moglo smatrati jedinim nedostatkom jeste činjenica da se sa njihovim dužim stajanjem povećava količina šećera u njima.
Zrele banane u frižider
Malo je poznato da se banane beru gotovo zelene kako bi dozrele na putu do kupaca. Zato čim primijetite da su postale malo mekane odmah ih prebacite u frižider. Hlađenje će usporiti proces sazrijevanja.
Podalje od drugog voća
Banane su prilično „nedruželjubive“ i ne vole da budu u istoj posudi sa drugim voćem. To se posebno odnosi na jabuke, breskve, smokve i avokado koji tokom sazrijevanja ispuštaju gas etilen koji utiče na prerano sazrijevanje banana. Zato je najbolje banane držati podalje od ostalog voća.
Folija za peteljke
Vjerovali ili ne, ako peteljku banane umotate u providnu foliju one će duže vremena zadržati svježinu. Potrebno je umotati svaku bananu posebno, jer ćete na taj način spriječiti ispušanje etilena koji utiče na njihovo sazrijevanje.
Dodajte limun
Banane često gube boju čak i kada kraće vrijeme oguljene ostanu na sobnoj temperaturi. Tamna boja može da odbije svojim izgledom, posebno djecu koja zato neće htjeti da ih jedu. Dodajte malo limunovog soka ili limete na oguljene banane i one će duže ostati svježe bez gubitka boje.