MJERI SE NA ČAŠU, BRZO SE PRAVI, JOŠ BRŽE NESTAJE SA TANJIRA: Mamina LENJA PITA koja se topi pod nepcima (RECEPT)
Kada su u pitanju zimski kolači, lijena pita je slastica broj jedan za mnoge domaćice
Lijena pita je slatkiš koji je godinama na našim trpezama. Ima mnogo varijacija na njegovom receptu, ali slobodno se može reći da je najbolji i najjednostavniji.
Donosimo vam isproban recept iz mamine sveske, koji godinama čuva najljepše i najukusnije slatke i slane pikanterije.
Za ukusnu lijenu pitu trebat će vam:
2 šolJe brašna
1 šolja šećera
1 čaša mlijeka
pola čaše ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
Za fil:
1,5 kg. jabuka ili koliko god želite
šećera zavisi koliko su kiseli, oko 1 šolja
kašika cimeta
vanilin šećer
Priprema:
Jabuke narendati, pošećeriti, dodati cimet i ostaviti dok se ne pripremi smjesa za kore.
Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Pola smese izlijte u namašćen i brašnom posut pleh srednje veličine oko 23x32 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da bude napola pečeno
Preko polupečenog tijesta rasporedite rendane jabuke, pa na to prelijte ostatak smjese.
Pecite još pola sata dok lijepo ne porumeni i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečeno, uzmite čačkalicu, probušite kroz sredinu kolača i ako čačkalica izađe suha, to je znak da je pečena. Ako se tijesto zalijepi za njega, to je znak da ga treba peći.