ZAPEČENO SAVRŠENSTVO: Recept za šampinjone s tri vrste sira
Ovo je jelo definitivno jedno od onih koja izazivaju ‘ovisnost’!
Varijacije i kombinacije su brojne, a promjena će biti već i ako "samo" promijeniš vrstu gljiva.
Gljive obožavamo – jer su ukusna zamjena za meso i pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava. Korištenjem raznih gljiva dat ćeš više okusa i teksture ovom jelu koje je vrlo jednostavno za napraviti. Čak i ako upotrijebiš samo šampinjone za ovaj složenac od šampinjona, garantiramo ti uzdahe zadovoljstva.
Isto tako, i kod odabira sireva možeš biti kreativan/na. Savršeno dobro će doći i razni ostaci sireva koje možda imaš u hladnjaku, a ne znaš što bi s njima. Ništa ne bacaj, nego mudro iskoristi!
Ekstra savjet: neki chefovi savjetuju kako je potrebno najmanje pola kilograma gljiva za četiri osobe bez obzira na to koristiš li ih kao prilog ili glavno jelo. U svakom slučaju, ne škrtarimo pa smo u ovaj složenac stavili 800 g. Ovo će te jelo definitivno očarati i poželjet ćeš ga pripremati češće.
Sastojci:
800 g šampinjona
3 ljutike
2 čehne bijelog luka
vezica peršina
10 tankih redova pršuta
1 kašika maslaca
sol i papar
200 g vrhnja za kuhanje
100 ml povrtnog temeljca
250 g naribanog sira (primjerice, grojera ili ementalera)
Priprema:
Gljive očisti i prebriši mokrim ubrusom. Veće šampinjone po želji prereži popola. Ljutiku i češnjak oljušti i nasjeckaj. Peršun properi i posuši na ubrusu, stavi jednu grančicu na stranu, a ostatak nasitno nasjeckaj.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži pršut na trakice pa ih prži oko 2 minute na tavi da postanu hrskave. Potom ih pomiješaj s gljivama, sjeckanim peršinom, ljutikom i češnjakom te sve posoli, popapri, pa prebaci u dobro namašćenu vatrostalnu posudu.
Gljive prelij mješavinom juhe i vrhnja, stavi ih u pećnicu i peci oko 25 minuta.
Potom povećaj temperaturu u pećnici na 220 stupnjeva. Složenac pospi naribanim sirom pa ga zapeci još 10-tak minuta dok sir ne porumeni. Jelo ukrasi sačuvanim peršinom i posluži uz zelenu salatu ili matovilac.