SLATKI ZALOGAJ: Košarice sa šljivama
Ovo je doličan desert koji nije teško pripremiti.
SASTOJCI
ZA TIJESTO
150 g posnog svježeg sira
80 g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
6 žlica ulja
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
ZA NADJEV
500 g šljiva
250 g domaćeg svježeg sira
20 g maslaca
100 g šećera
1 žlica škrobnog brašna
1 žličica cimeta u prahu
2 žumanjka
50 g nasjeckanih badema
PRIPREMA
Stavite sir u cjedilo i ostavite da se cijedi oko 3 sata. Nakon toga, stavite ga u zdjelu zajedno sa šećerom, jajem i malo soli. Postupno ulijevajte i umiješajte ulje.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo pa umiješajte u smjesu od sira. Umijesite glatko tijesto te ga ostavite da odstoji oko 10 minuta.
Oprane šljive narežite na ploškice. Sir izmiješajte s maslacem, šećerom, škrobnim brašnom, cimetom i žumanjkom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veliki pravokutnik pa ga narežite na 4 kvadrata.
Posložite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Na svaki stavite žlicu kreme od sira i nekoliko ploškica šljiva. Kutove kvadrata preklopite i pritisnite.
Pospite nasjeckanim bademima i pecite 15-20 minuta.