Pijane višnje: Osvježavajući desert
Odlična kombinacija alkohola i voća. Morate probati.
SASTOJCI
250 ml vode
150 g šećera
2 paketića vanilin šećera
Komad narančine korice bez bijele pokožice
Štapić cimeta i/ili 1 zvjezdasti anis
700 g višanja očišćenih od koštica
250 ml crnog vina
PRIPREMA
U lonac ulijte vodu, dodajte joj obje vrste šećera, narančinu koricu i cimet i/ili anis. Stavite na laganu vatru i miješajući kuhajte 3-4 minute kako bi se šećer rastopio.
Pojačajte vatru i pustite da zakipi. Kad zakipi, dodajte višnje. Smanjite vatru tako da bude srednje jaka te kuhajte 3-4 minute, odnosno dok višnje lagano ne omekšaju.
Zatim šupljikavom žlicom izvadite višnje i začine te ih stavite u zagrijanu steriliziranu staklenku.
Sirup koji je ostao u loncu zagrijavajte na jakoj vatri dok ne zakipi. Kuhajte ga 5 minuta dok se ne zgusne. Ulijte vino pa ponovno kuhajte dok ne zakipi.
Vrućim sirupom s vinom prelijte višnje u staklenci te odmah dobro zatvorite staklenku. Kad se ohladi, pohranite u hladnjaku, gdje može stajati do mjesec dana.
Poslužite sa sladoledom, tučenim slatkim vrhnjem, pudingom, kremom (npr. od sira) ili upotrijebite za pripremu kolača.
Izvor: kuhaj.hr