Toplo mlijeko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za gripu!

Kiosk
Toplo mlijeko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za gripu!
Odbranite organizam od jesenje viroze i prehlade drevnim ajurverdskim receptima

Odbranite organizam od jesenje viroze i prehlade drevnim ajurverdskim receptima

Od davnina se mlijeko sa začinima i ljekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav, napitak. U ajurverdi je takvo mlijeko poznato pod imenom Sidha Dugdham.

Izuzetno je cjenjeno u ajurverdskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže pri uravnotežavanju svakog tjelesnog tipa.

Uz mnoge blagodati za zdravlje i ljepotu, ovo mleko podstiče i vitalnu energiju - ojas.

Kako bi pripremili mleko na zdrav način bitno je da ga ne pijete hladnog i neprokuhano. Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno s ljekovitim biljem.

Ključanje mijenja njegova struktura koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha tjelesni tip koji inače ima sporiji probavni sistem.

Kome je namjenjeno ovo mlijeko

Zbog svojih ljekovitih svojstava i hranjivih tvari ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab. Telu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu čime ga štiti od raznih bolesti.

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačan sekret, zapušene sinuse ili disajne infekcije. Ajuverda savjetuje da mlijeko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospješuje miran i dubok san te zdravu jutarnju probavu.

 Haldi - Sidha mlijeko s kurkumom

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mlijeko s kurkumom pomaže tijelu da se odbrani od virusa te je odlično za ublažavanje akutnih poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, laringitisa i promuklosti grla.

 Adraka - Sidha mlijeko s đumbirom

Đumbir se u ajurverdi naziva "univerzalnim lijekom", a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ajuverde tekstovima kao lijek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Mlijeko s đumbirom ublažava poremećaje respiratornog sistema poput suhog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

 

Novo