Iznenadit ćete se kada pročitate kako su pizza Margarita, umak Alfredo i Cezar salata dobili ime
Kao što podvrste određene namirnice ime dobivaju po njihovom otkrivačima i uzgajateljima, tako i kompliciranija jela nose imena po njihovim izumiteljima i muzama.
Earl Grey čaj kao i Victoria Sponge torta, omiljene britanske delicije nazvane su po historijskim ličnostima. Čaj Earl Grey svoje ime preuzeo je od Charlesa Greya, drugog po redu grofa Greya i britanskog premijera od 1830. do 1834. Čaj ima prepoznatljiv ukus bergamota koji je u vrijeme otkrića viđen kao nešto novo i uzbudljivo. Priča kaže da se grof Grey dobio nekoliko paketa ovog čaja od kineskog mandarina s ciljem poboljšanja trgovinskih odnosa. Čaj mu se toliko dopao da ga je donio kući i zamolio kompaniju Twinings koja proizvodi čajeve da kreiraju ovaj čaj.
Victoria Sponge torta
U djetinjstvu kraljica Victoria rijetko je imala priliku uživati u slatkišima jer joj nije bilo dozvoljeno učestalo konzumiranje. Svake sedmice u kraljevske rezidencije bi iz kuhinje Bakingemske palate stizala pošiljka peciva koja se sastojala od 16 čokoladnih spužvi, 16 torti od fondan keksa, jedna kutija napolitanki, 1,5 kg biskvita, jedan kolač Princeza i rižin kolač. Kraljica je vladala 63 godine i niz namirnica je dobio nazive po njoj, a čini se da joj je najviše prijao klasični britanski kolač koji nosi njeno ime i koji se služi u vrijeme za čaj.
Jaja Benedict
Za liječenje mamurluka postoje mnogi recepti, među njima su i čudesna jaja Benedict koja su odlična za doručak nakon dugog noćnog izlaska. Kada se 1894. u New Yorku, Lemuel Benedict vratio u hotel, zatražio je specifičnu narudžbu koja je uključivala komad tosta, poširano jaje, slanina i holandez sos. Do danas ovo predstavlja jedan od najboljih lijekova za mamurluk.
Cezar salata
Jedna od tri najpopularnije salate u svijetu za online naručivanje je svakako Cezar salata. Ne, ime nije dobila po rimskom imperatoru, već po Caesaru Cardiniju, meksičkom ugositelju iz Tijuane. Cezar je bio poznat kao maštovita osoba koja je male zalogaje hrane služila na zelenom lisnatom povrću što je 1924. rezultiralo vrhunskom kombinacijom. Poznate ličnosti iz SAD su preuzeli recept i prenijeli ga u Hollywood odakle se proširio na ostatak svijeta.
Carpaccio
Ako ste čuli za Carpaccio i pomislili da je iz perioda renesanse u Italiji, u pravu ste. Ovo jelo je nazvano po Vittoru Carpacciou, slikaru venecijanske škole koji je rođen 1465. godine. Naziv jela je posvećen njemu zbog crvenila mesa koje podsjeća na žive nijanse crvene boje po kojoj je bio poznat.
Fettuccine alfredo
Pasta Fettuccine alfredo je specijalitet koji se pravi od putera i parmezana, a sadrži više jaja nego brašna. Jelo je napravio Alfredo Di Lelio, koji je osmislio jelo za svoju trudnu suprugu. U jelo je dodao i trakastu tjesteninu, poznatiju kao Fettucine.
Pizza Margarita
Jedna od najpoznatijih pizza u većini zemalja, Margarita uzela je ime od kraljice. Tokom putovanja u Napulj 1889. kraljica Margarita Savojska upoznata je sa pizzom koja je napravljena samo od paradajza, bosiljka i mocarele kako bi predstavljala boje italijanske zastave. Ovo jelo predstavlja Italiju na globalnom nivou.
Kolač Pavlova
Kolač Pavlova, pečena bijela delicija od hrskave kore, šlaga i svježeg voća kao što su jagode i kivi nazvana je po ruskoj primabalerini Ani M. Pavlovi. Ime i recept sveprihvaćeni su brzo nakon što je obišla Australiju i Novi Zeland 1926. godine. Ana Pavlova smatrana je najvećom balerinom svog vremena i njena posjeta Novom Zelandu opisana je kao glavni događaj 1926. Za nju se govorilo da ne pleše, već da se uzdiže kao da je na krilima, što i opravdava ovu svijetlu, prozračnu deliciju.
Granny Smith jabuka
Jedna od najpoznatijih i najukusnijih jabuka, Granny Smith jabuka dobila je svoje ime po Mariji Ani Smith koja je pronašla sjemenjak na odlagalištu za otpad. Ona je presadila drvo koje je na kraju urodilo plodom, zelenom jabukom sa kiselkastim okusom. Podijelila je svoje jabuke sa prijateljima i komšijama i postala je svjetski slavna.
Govedina Wellington
Kada je riječ o govedini Wellington, postoji nekoliko objašnjenja odakle zapravo naziv ovog ukusnog jela, koje je zamotano u lisnato brašno, premazano jetrenom paštetom te šampinjonima. Neki kažu da je Govedina Wellington naziv dobila po heroju Arthuru Wellesleyu, prvom vojvodi od Wellingtona, pobjedniku u bitci kod Waterlooa. Postoje čak i izvještaji da je naziv dobiven po Wellington čizmama.
(fbl.ba)