MORATE PROBATI: Talijanska pita s parmezanom

Kuharica
MORATE PROBATI: Talijanska pita s parmezanom
Ova pita je jako neobična, ali i izuzetno ukusna.

Ova pita je jako neobična, ali i izuzetno ukusna. Ako je do sada niste jeli, vrijeme je da probate.

Sastojci
500 gr gotovih kora
250 gr obarene riže
150 gr graška
1 glavica crnog luka
2 češnja bijelog luka
40 gr parmezana
2 kašike sitno sjeckanog peršina
Nekoliko listova bosiljka
Maslinovo ulje
So,biber

Priprema
1. Na malo maslinovog ulja proprzite sitno nasjeckani crni luk. Dodajte bijelog luka .Rižu obarite u slanoj vodi zajedno sa graškom. Procijedite ga i stavite u tavu sa crnim lukom. 

Dodajte začine i sve promiješajte. Ostavite  da se smjesa malo ohladi pa dodajte jedno cijelo jaje i jedno bjelance, parmezan i sve dobro izmiješajte.

2. Pleh u kojem ćete peći pitu namazite uljem a zatim stavite tri kore jedna uz drugu poprskane sa malo ulja. Uzmite nekoliko kašika fila i rasporedite po cijeloj površini. Uz njega stavit jednu koru pa opet fil.

3. Postupak ponavljajte do kraja kada stavite posljedne tri kore koje premažete sa preostalim žumanjcem koje ste izmutili sa malo ulja.

4. Gotovu pitu isjecite na kocke i stavite da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta .

5. Pita je gotova kad se lijepo zarumeni.Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pa onda služite.

Izvor: coolinarika.com

Novo