NEOBIČNA KOMBINACIJA: Rižoto s piletinom i jabukama

Kuharica
NEOBIČNA KOMBINACIJA: Rižoto s piletinom i jabukama
Ne pripremajte više klasični rižoto.

Ne pripremajte više klasični rižoto. Donosimo vam recept za nešto novo i mnogo ukusnije.

Sastojci  
1 kašika ulja
1 veći crni luk-sjeckan
1 manji korijen peršuna-sjeckan
2 đumbira-struganog
4 češnja bijelog luka-sjeckanog
1/2 kašikice kukurme
1/2 kašikice dimljene slatke crvene paprike
500 g pilećih bataka bez kosti-sječeni na 3cm dužine
1 komad slatkog krompira - sjeckan
100g mahuna na 1cm sjeckane
1 kom jabuke- naribane
4 šolje bunjona od piletine ili vruće vode
1 šolja dugačke riže
150 g karfiola-cvjetovi
100 ml kokosovog mlijeka
2 kašike grčkog jogurta
So, crni biber,sjeckan list korijandera i peršuna

Priprema
1. Zagrijati ulje u posudi na srednjoj temperaturi,zatim dodati sječen luk,đumbir,bijeli luk,peršunov korijen.
Kuhati 6 minuta ili da povrće omekša-stalno miješati.

2. Umiješati dimljenu papriku i kukurmu i kuhati 1 minutu ili dok se ne aromatizira.
Zatim dodati piletinu,struganu jabuku,slatki krompir,mahune.
Sve kuhati 8-10 minuta,da piletina omekša.

3. Rižu oprati pa dodati u jelo,te sve zaliti sa bunjonom ili vrućom vodom, dobro promiješati.
Posudu poklopiti i nastaviti kuhati 15 minuta na niskoj temperaturi, odnosno da se riža skuha-povremeno posudu protrest da se riža ne zalijepi za dno.

4. Nakon 15 minuta kuhanja dodati cvijetove karfiola, kokosovo mlijeko,jogurt,začine,sve pažljivo promiješati. Nastaviti kuhati jos 8 minuta, da karfiol postane mekan-još uvijek posudu protresat i ponekad pažljivo promiješati rižoto.
 
Izvor: coolinarika.com

Novo