Domaći sirup od limuna
Ovaj domaći sirup će vas oduševiti.
SASTOJCI :
– 5oo gr limuna
– 2 kg šećera
– 2 L vode
– 4 limuntusa
PRIPREMA :
Limun dobro oprati pa sam isjeckati u blenderu sa korom. U dublju šerpu staviti limun pa ga preliti vodom. Dodati limuntus i šećer i dobro promiješati. Ako volite aromatičan ukus dodajte 1 vanilin šećer, sirup će biti još ljepši.
Šerpu poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi narednih 24 sata uz povremeno miješanje da bi se šećer otopio. Poslije 24h ocijediti i sipati u staklene flaše.
Ako volite pulpu dovoljno je jednom da procijedite sirup, a ako ne ponovite postupak nekoliko puta da bi dobili bistar sirup. Sirup od limuna stavite u frižider da se ohladi. Praviti sok po standardnoj proceduri kao i svaki drugi, sa običnom vodom ili kiselom vodom.
Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com