PERETE LI VI TAVU NAKON UPOTREBE? Hitno prestanite, stručnjaci objasnili zašto, OVO JE PRAVI RAZLOG I VRLO JE VAŽAN!
Ispostavilo se da ne treba odmah da stavite pod vodu tavu s kog ste upravo skinuli meso ili jaja.
Preporuka je da ga ostavite sa strane na neko vreme dok se tava u potpunosti ne prohladi.
Tek tada sastružite ostatke koji su na njemu ostali i papirnim ubrusom skinite višak masti koji je ostao nakon pečenja.
(foto: Printscreen)
Svi ovi koraci su važni prije nego što tavu potopite u vodu i operete ga suđerom.
Ukoliko tava u kojem ste pržili odmah isperete nakon upotrebe, sav ostatak ulja će dospjeti u odvod. Masti i ulja mogu da izazovu blokade koje kasnije dovode do začepljenja odvoda.
(foto: Printscreen)
Borci za očuvanje životne sredine posebno naglašavaju ovakav vid pranja jer ulja koja dospiju u odvod dospjevaju u prirodne izvore vode i dodatno zagađuju naša jezera, potoke i mora.
Kažu da kada biste prosuli jedan litar ulja u sudoperu možete zagaditi čak milion litara vode.
(foto: Printscreen)
Zato nemojte da vas mrzi da tavu prije pranja prebrišete salvetom ili ubrusom.