NEOBIČNO I UKUSNO: Sarme od patlidžana
Ovo je novo jelo koje morate probati.
Sastojci
4 patlidžana (ca 1kg)
Soli
Malo ulja za prženje
500 grama nemasnog mljevenog mesa (junetina)
1 kriška starog kruha (ca 75 grama)
ca 1 dl mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira ribanca (parmezan) + za posipanje
sol, papar, malo chilija
2 žlice sjeckanog peršuna
Za umak
750 ml pasirane rajčice ili sjeckane iz konzerve
2 češnja češnjaka
sol, papar
10-12 listova bosiljka
Priprema
1. Patlidžane očistiti, narezati na šnitice debljine 3-4 mm., nasoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata. Patlidžane malo oprati i staviti u cjediljku da se ocijede. Na tavi ugrijati vrlo malo ulja, patlidžan malo posušiti s papirnatim ubrusom i svaku šniticu prepeći da porumeni.
2. Natopiti kruh u mlijeko. Nasjeckati na sitno luk. Ocijediti kruh. Pomiješati meso, luk, namočeni kruh, ribanac, jaje, sol, papar, sjeckani peršun, sve dobro promiješati rukama.
3. Za umak na malo maslinovog ulja propeći sjeckani češnjak, tek toliko da pusti miris. Dodati rajčicu, začiniti i malo prokuhati. Ako ste uzeli pasiranu rajčicu dovoljno je samo prokuhati par minuta, a ako koristite rajčicu iz konzerve onda ju prokuhajte 15-ak minuta. Bosiljak se dodaje pred pečenje.
4. Mješavinu mesa podijelite na toliko dijelova koliko imate kriškica patlidžana. Na svaku krišku staviti jedan dio, zarolati.
5. Na dno jedne vatrostalne posude nanijeti malo umaka, posipati polovinom sjeckanog bosiljka, složiti "sarmice", preliti ostatkom umaka od rajčice i posipati ostatkom sjeckanog bosiljka.
Posipati ribancem i zapeći u pećnici na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta.
Izvor: coolinarika.com