Teletina u mirisnom sosu od paradajza

Kuharica
Teletina u mirisnom sosu od paradajza
Ukusno jelo!

Sastojci  4 osobe

  • 700 g telećeg ili junećeg mesa
  • 1 velika glavica crnog luka,sitno iseckanog
  • 3 čena pasiranog belog luka
  • 160 g paradajz pirea
  • 150 ml crvenog ili belog vina
  • 1 do 1.5 l vode ili goveđeg temeljca
  • po ukusu biber, so, suvi začin, crvena dimljena paprika
  • 1 grančica ruzmarina
  • 3-4 grančice majčine dušice
  • sitno iseckan peršun
  • ulje

Priprema

  1. Meso oprati i iseći na parčiće kolike vi volite da su veliki. Ja sam kupila meso koje je već bilo isečeno na komade. Osušiti kuhinjskim papirom i očistiti od viška masnoće. Staviti u jednu veću zdelu i po ukusu pobiberiti, posuti sa suvim začinom i crvenom dimljenom paprikom i posoliti ( ne puno ) i sve izmešati.
  2. Ostaviti u frižider da malo odstoji sa začinima.
  3. U dublju šerpu sipati malo ulja i dobro zagrejati, staviti začinjeno meso i propržiti da samo porumeni sa obe strane. Izvaditi meso u drugu zdelu i poklopiti. U isto ulje dodati iseckan crni luk i pasirani beli luk i pržiti dok luk ne omekša, mešajte da vam ne izgori.
  4. Naliti sa  vinom, izgrebati sa varjačom sve što se zalepilo za dno dodati pire od paradajza i kuvati zajedno dok polovina tečnosti ne uvri,dodati meso, naliti sa temeljcem ili vodom samo da tečnost prekrije meso, dodati sveže začinske biljkice ( zavežite ih u zavežljaj da ih lakše otklonite ) pobiberite, posolite, po želji dodati malo mešavinu suvog začina i probajte, ako vam je sos malo kiseo, dodati pola kašičice šećera,sve promešajte i smanjite temperaturu i kuvati dok se sos ne zgusne a meso omekša.
  5. Poslužiti sa kuvanim pirinčem ili krompirom i posuti sa sitno iseckanim peršunom.

Izvor: coolinarika.com

Novo