Teletina u mirisnom sosu od paradajza
Ukusno jelo!
Sastojci 4 osobe
- 700 g telećeg ili junećeg mesa
- 1 velika glavica crnog luka,sitno iseckanog
- 3 čena pasiranog belog luka
- 160 g paradajz pirea
- 150 ml crvenog ili belog vina
- 1 do 1.5 l vode ili goveđeg temeljca
- po ukusu biber, so, suvi začin, crvena dimljena paprika
- 1 grančica ruzmarina
- 3-4 grančice majčine dušice
- sitno iseckan peršun
- ulje
Priprema
- Meso oprati i iseći na parčiće kolike vi volite da su veliki. Ja sam kupila meso koje je već bilo isečeno na komade. Osušiti kuhinjskim papirom i očistiti od viška masnoće. Staviti u jednu veću zdelu i po ukusu pobiberiti, posuti sa suvim začinom i crvenom dimljenom paprikom i posoliti ( ne puno ) i sve izmešati.
- Ostaviti u frižider da malo odstoji sa začinima.
- U dublju šerpu sipati malo ulja i dobro zagrejati, staviti začinjeno meso i propržiti da samo porumeni sa obe strane. Izvaditi meso u drugu zdelu i poklopiti. U isto ulje dodati iseckan crni luk i pasirani beli luk i pržiti dok luk ne omekša, mešajte da vam ne izgori.
- Naliti sa vinom, izgrebati sa varjačom sve što se zalepilo za dno dodati pire od paradajza i kuvati zajedno dok polovina tečnosti ne uvri,dodati meso, naliti sa temeljcem ili vodom samo da tečnost prekrije meso, dodati sveže začinske biljkice ( zavežite ih u zavežljaj da ih lakše otklonite ) pobiberite, posolite, po želji dodati malo mešavinu suvog začina i probajte, ako vam je sos malo kiseo, dodati pola kašičice šećera,sve promešajte i smanjite temperaturu i kuvati dok se sos ne zgusne a meso omekša.
- Poslužiti sa kuvanim pirinčem ili krompirom i posuti sa sitno iseckanim peršunom.
Izvor: coolinarika.com