AKO IMATE KUHALO, SIGURNO SVAKODNEVNO PRAVITE OVU GREŠKU: Rijetko ko zna da je JAKO OPASNA

Kiosk
AKO IMATE KUHALO, SIGURNO SVAKODNEVNO PRAVITE OVU GREŠKU: Rijetko ko zna da je JAKO OPASNA
.

U većini savremenih domaćinstava danas ćete vjerovatno zateći kuhalo. 

Instant vrijeme zahtijeva i instant kafu i čaj, a nema boljeg rješenja za to od kuhala koje za manje od minut obezbjeđuje ključalu vodu. I baš zato što je tako brz, često nam se dešava da ga uključimo, zaboravimo na njega i vratimo se poslije pola sata. 

Ništa strašno, ponovo ga uključimo, sačekamo da voda proključa i skuhamo sebi napitak po želji. I tu pravimo veliku grešku.

Naime, stručnjaci kažu da voda koja je proključala dva puta oslobađa arsen, nitrate i fluor, a iz nje se gubi i sav kiseonik i azot. Uvijek je preporučljivo vodu prokuhati jednom, jer tako iz nje uklanjate štetne materije. Ali kada je prokuhate drugi put, njen hemijski sastav se mijenja, pa zdravi minerali postaju štetni.

Povećana konzumacija arsena može da dovede do raka, srčanih i neuroloških oboljenja i neplodnosti. Veća količina nitrata je izuzetno kancerogena, a fluor izaziva neurološke probleme.

Prema riječima stručnjaka ako ste već zaboravili da je voda proključala, prospite je pa naspite novu.

Novo