Kremasta keks torta

Kuharica
Kremasta keks torta
Izuzetno mekana sa neodoljivim ukusom keksa u filu.

Izuzetno mekana sa neodoljivim ukusom keksa u filu.

Sastojci:

Za kore:

– 2 x 5 bjelanaca
– 2 x 10 kašika šećera
– 2 x 1 kašika limunovog soka
– 2 x 3 kašike prezle

Za fil 1:

– 10 žumanaca
– 10 kašika šećera

Za fil 2:

– 5 kašika gustina ili brašna
– 1l mlijeka
– 2 kesice vanil šećera
– 250gr maslaca

I još:

– 200gr mljevenog plazma keksa
– 1/2kg šlag krema
– oko 6 dl kisele vode

Priprema

Mutiti bjelanca, dodati šećer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umiješati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peći na 120 stepeni 1h.

Ponoviti još jednom za drugu koru.

Za fil 1 – 10 žumanaca i 10 kašika šećera skuhati na pari.

Za fil 2 – Brašno ili još bolje gustin skuhati kao kašicu u mlijeku sa vanilom i kad se prohladi dodati umućen maslac.

Sastaviti filove i dodati mljeveni keks.

Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.

Slagati tortu: kora – krem – šlag – kora – krem – šlag.

Izvor: coolinarika.com

Novo