POLICISTIČNI JAJNICI: Namirnice koje vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma ove ozbiljne bolesti!
.
Sindrom policističnih jajnika je zdravstveno stanje koje uzrokuje neravnotežu hormona u organizmu i samim tim probleme s metabolizmom.
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) također može dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, kardiovaskularnih problema, depresije i povećanog rizika od raka endometrija.
Neka istraživanja pokazuju da prehrana može pomoći smanjiti utjecaj PCOS-a.
Dva su načina na koje prehrana utječe na PCOS: upravljanje težinom i proizvodnju i otpornost na inzulin. Mnoge žene sa sindromom policističnih jajnika imaju otpornost na inzulin.
Ako se držite prehrane koja zadovoljava prehrambene potrebe, održava zdravu težinu i pomaže kod zdravih razina inzulina, to bi vam moglo pomoći da se bolje osjećate.
Što jesti ako imate sindrom policističnih jajnika?
Tri dijete mogu pomoći osobama s PCOS-om da upravljaju simptomima :
• Dijeta s niskom razinom glikemijskog indeksa (GI): tijelo probavlja hranu s niskim GI-om sporije, što znači da ne uzrokuju da se razina inzulina povisi toliko ili jednako brzo kao i druga hrana, poput nekih ugljikohidrata. To su cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće i druga neobrađena, nisko ugljikohidratna hrana
• Anti-upalna dijeta: bobičasto voće, masna ribe, lisnato zeleno povrće i ekstra djevičansko maslinovo ulje mogu smanjiti simptome povezane s upalom, kao što je umor
• DASH dijeta: može pomoći u upravljanju simptomima PCOS-a. DASH dijeta je bogata ribom, peradi, voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. Dijeta obeshrabruje hranu bogatu zasićenim masnoćama i šećerom
Studija iz 2015. je utvrdila da su pretile žene koje su pratile posebno dizajniranu DASH dijetu tijekom 8 tjedana vidjele smanjenje inzulinske rezistencije i trbušne masnoće u usporedbi s onima koje nisu slijedile istu prehranu.
Zdrava PCOS dijeta također može uključivati sljedeću hranu:
• prirodna, neobrađena hrana
• hrana bogata vlaknima
• masne ribe, uključujući losos, tune, sardine i skuše
• kelj, špinat i ostali tamno lisnato zeleno
• crveno voće, poput crvenog grožđa, borovnica, kupina i trešanja
• brokule i cvjetače
• graha, leća i druge mahunarke
• zdrave masti, poput maslinovog ulja, avokada i kokosa
• orašasti plodovi, uključujući bademe, oraha, bademe i pistacije
• tamna čokolada u umjerenim količinama
• začini, kao što su kurkuma i cimet