PROBAJTE: Krem čorba od brokula
Veoma ukusna i jednostavna čorba.
Sastojci
400 gr brokula
1 glavica crnog luka ili praziluk
1 češanj bijelog luka
2 mrkve
1 kašičica peršuna
maslinovo ulje
voda
biber
so
Priprema
1. Isjeckati crni luk ili praziluk i dinstati na ulju. Dodati bijeli luk i mrkvu. U isto vrijeme brokulu podijeliti na cvjetove, a zadebljani dio isjeckati. Stavite ga u šerpu i naspite vode taman da ga prekrije, pa ostaviti da kuha.
2. Kada voda sa brokulom prokuha u nju dodajte izdinstani luk i mrkvu. Posolite, pobiberite, stavite peršuna. Ostaviti sve da kuha, dok brokule ne omekšaju, zatim šerpu sklonite sa vatre. Odvojite malo vode iz šerpe, a ostatak izmiksajte blenderom, dok ne dobijete kašu, a onda vratite vode koliko je potrebno.
3. Čorbu možete da jedete i toplu i hladnu, jednako je dobra.
4. Čorbu jedite uz pavlaku i prepržene kruščiće (iseckajte kruh na kockice i propržite ga na maslinovom ulju i puteru).