KONZUMACIJA RIBLJEG ULJA: Prednosti i nedostaci unosa u organizam!

Zdrav život
KONZUMACIJA RIBLJEG ULJA: Prednosti i nedostaci unosa u organizam!
.

Riblje ulje je od iznimne važnosti za zdravlje našeg organizma, a najbolji način unosa ribljeg ulja je putem prehrane, a ne dodataka prehrani.

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline i vitamine A i D. Omega-3 masne kiseline pronađene u ribljem ulju mogu zaštititi srce, ali moramo zapamtiti da je jedenje ribe bolji način za unos ribljeg ulja ili omega-3 masnih kiselina od uzimanja dodataka.

Rak prostate
Jedna je studija pokazala da riblje ulje, uz nisku razinu masnoće, smanjuju rizik od razvoja raka prostate. Međutim, druga studija povezuje višu razinu omega-3 s višim rizikom od agresivnog raka prostate. Istraživanje objavljeno u časopisu National Cancer Institute sugerira da visoki unos ribljeg ulja povećava rizik od raka prostate visokog stupnja za 71 posto.

Poslijeporođajna depresija
Konzumiranje ribljeg ulja tijekom trudnoće može smanjiti rizik od depresije nakon poroda. Istraživači savjetuju da jedenje ribe s visokom razinom omega-3 dva ili tri puta tjedno može biti korisno. Preporučuju se prehrambeni izvori, umjesto dodataka, jer oni također daju proteine i minerale.

Mentalno zdravlje
Osmotjedna pilot studija provedena 2007. godine ukazuje na to da riblje ulje može pomoći mladim ljudima s problemima u ponašanju, posebno s poremećajem hiperaktivnosti i nedostatkom pažnje (ADHD). Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su konzumirala između 8 i 16 grama (g) EPA i DHA dnevno pokazala značajna poboljšanja u ponašanju, kako su ocijenili njihovi roditelji i psihijatar koji je radio s njima.

Kardiovaskularne bolesti
Omega-3 masne kiseline pronađene u ribljim uljima mogu zaštititi srce tijekom mentalnog stresa. Rezultati objavljeni u American Journal of Physiology upućuju na to da ljudi koji su uzimali dodatke ribljeg ulja dulje od jednog mjeseca imali bolju kardiovaskularnu funkciju tijekom mentalno stresnih testova. U 2012., istraživači su napomenuli da riblje ulje, kroz protuupalno svojstva, pomažu stabilizirati aterosklerotične lezije. U jednoj studiji otkriveno je da su ljudi sa stentovima u srcu, koji su uzimali dva lijekova koji razgrađuju krv, kao i omega-3 masne kiseline, imali manji rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koji nisu uzimali riblje ulje.

Alzheimerova bolest Dugi niz godina smatralo se da redovita potrošnja ribljeg ulja može spriječiti Alzheimerovu bolest. Međutim, velika studija pokazala je da riblje ulje nije bilo bolje od placeba u sprečavanju Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, studija objavljena u Neurology 2007. godine izvijestila je da prehrana bogata ribom, omega-3 uljem, voćem i povrćem smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

Gubitak vida
Adekvatna prehrambena potrošnja DHA štiti ljude od gubitka vida povezanog sa starenjem, izvijestili su kanadski istraživači u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Razvoj fetusa
Omega-3 može pomoći u poboljšanju fetalnog kognitivnog i motoričkog razvoja. Godine 2008. znanstvenici su otkrili da konzumacija omega-3 tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće može poboljšati senzorski, kognitivni i motorički razvoj bebe u trbuhu.

U kojim namirnicama ima najviše ribljeg ulja?
Fileti masne ribe sadrže do 30 posto ulja, ali ta se brojka razlikuje. Bijela riba, kao što je bakalar, sadrži velike koncentracije ulja u jetri, ali manje ukupnog ulja. Masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju srdele, haringa, sardine, losos, pastrvu i skuše. Ostali životinjski izvori omega-3 masnih kiselina jesu jaja. Nalazimo ga i u lanu, spirulini, orasima, chia sjemenkama, rotkvicama, svježem bosiljku, 
lisnato tamnozeleno povrće, kao što je špinat.

PROLJEV I PREHRAMBENE NAVIKE: Evo šta smijete jesti a šta morate apsolutno izbjegavati

Novo