IMALA JE 14 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA: Živjeli su velikoj neimaštini, evo kako je izgledala Brozova PRVA LJUBAV (FOTO)

Kiosk
IMALA JE 14 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA: Živjeli su velikoj neimaštini, evo kako je izgledala Brozova PRVA LJUBAV (FOTO)
.

Prva supruga Josipa Broza bila je žena izuzetne lepote, Ruskinja Pelagija Denisova Belousova - Polka s kojom je stupio u brak u Sibiru. Ono što bi u današnje vrijeme bilo u najmanju ruku čudno je dob kada je mlada djevojka rekla sudbonosno da - sa samo 14 godina.

Josip Broz Tito bio je u Rusiji u zarobljeništvu carske ruske vojske tokom Prvog svjetskog rata. Kao vojnik austrougarske vojske je 1915. teško ranjen na istočnom frontu. Oporavak je trajao godinu dana a u tom periodu je u Omsku upoznao mladu Pelagiju.

Polka je rođena u seljačkoj porodici, 1904. godine, u selu Mihajlovka kod Omska. U vrijeme zaljubljivanja imala je svega 13 godina, dok je Josip imao 24 godine. To je ujedno bila i najmanja razlika u godinama između Tita i njegovih žena.

1916. godine Polka postaje Brozova zakonita supruga. Vjenčali su se u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a samo četiri godine kasnije preselili su se u Jugoslaviju.

"To su bila teška vremena za mladu porodicu; Brozova majka Marija napustila je ovaj svijet je od španske gripe, otac Franjo se propio, a od petero djece koju je Polka rodila, na životu je ostao samo Titov sin Žarko," priča Miro Simčić, autor knjige Tito bez maske.

Tada su je opisivali kao zgodnu i plahu, ali neobrazovanu i bojažljivu osobu. Sina Žarka rodila je 2. februara 1924.

Sredinom dvadesetih godina prošlog vijeka doselili su se u Zagreb. Polka je u to vrijeme bila domaćica, a kasnije se zaposlila i radila kao prodavačica u trgovini Bothe i Ehrmann u Iici. Živjeli su u velikoj neimaštini.

Godine 1926. i sama je pristupila Komunističkoj Partiji Jugoslavije. Godinu dana kasnije bila je u istoj partijskoj jedinici sa suprugovim prijateljem i poznatim hrvatskim piscem Miroslavom Krležom. Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena.

Broz postaje profesionalni revolucionar i sve ga više zaokuplja politički rad zbog čega je i 1928. uhapšen u "Bombaškom procesu". Osuđen je na šest godina strogog zatvora. Kad je shvatila da će joj suprug završiti u zatvoru Pelagija je odlučila da se vrati u Sovjetski Savez u čemu joj je mnogo pomogao Krleža.

Nakon što se vratila u svoju zemlju odlučila je da zatraži službeni razvod, a to je Brozu dala do znanja poslavši mu pismo u zatvor.

Da li je samo činjenica da joj je suprug u zatvoru dovelo do odluke da pokrene razvod prethodilo je nešto sasvim drugo još uvijek je misterija.

Nagađa se i da je na taj čin bila prisiljena, ali ništa nije potvrđeno. Nakon odslužene kazne Tito se 1935. godine zaputio u Rusiju kako bi vidio ženu i sina. Službeno su se razveli u aprilu 1936.im je stigao čuo je vesti koje baš i nije očekivao. Naime, Polka mu je objasnila da im je sin zbog huliganskog ponašanja završio u popravnom domu jer je formirao uličnu bandu maloljetnika zvanu "Zlatni zub".

Broz je povukao ruske veze te je Žarka uspio izvući iz popravnog doma. Pelagija se poslije razvoda udala za fotografa Kominterne Rusa Petra Izmailoviča Raguljeva. 

Novo