SICILIJANSKI RUČAK: Piletina sa tikvicama i palentom
Pokušajte pripremiti ovaku piletinu, nešto nesvakidašnje, a tako jednostavno.
Sastojci:
1 pile (1,6 kg)
1 limun
2 grančice žalfije
5 kašika maslinovog ulja
so, biber
2 komorača
600 g tikvica
200 g cherry-paradajza
3 paradajza
1 kašičica šećerabalzamiko sirće
1 češanj bijelog luka
125 g instant palente
500 ml bujona
100 g sira maskarpone
naribani muskatni oraščić
Priprema:
Operite i osušite pile. Odvoite batake i krila. Presijecite pile. Operite i osušite limun. Naribajte koru i iscijedite sok. Operite i osušite žalfiju.
Dijelove piletine premažite sa 4 kašike ulja, začinite pa pospite korom limuna. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Narežite komorač na ploške.
Narežite tikvicu na ploške. Očistite paradajz. Male prerežite, a velike nasijecite na ploške. Pomiješajte povrće pa začinite solju, biberom, šećerom, 1 kašikom ulja, sokom od limuna i sirćetom.
Zajedno s izgnječenim bijelim lukom stavite na pleh. Na to stavite piletinu i žalfiju i pecite 40-45 minuta.
Skuhajte palentu u bujonu, umiješajte maskarpone i začinite. Odvojte pileća prsa od kostiju. Poslužite zajedno s batacima i povrćem i (po želji) žalfijom. Odvojeno poslužite palentu.
Izvor: kurir.rs