MORATE PROBATI: Domaći trokutići sa špinatom i feta sirom

Kuharica
MORATE PROBATI: Domaći trokutići sa špinatom i feta sirom
Postoje mnoga tijesta sa nadjevima.

Postoje mnoga tijesta sa nadjevima. Donosimo vam recept za trokutiće sa špinatom.

Sastojci:
Tijesto:
1 kg brašna (crno ili bijelo po želji)
1 kesica kvasca ili 7 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
50 g istopljenog maslaca/putera
1 kašika ulja
Vode i soli po potrebi

Fil:
1 kg špinata
150 g slanog feta sira 
3 Jaja
2 kašike pavlake
Soli po potrebi

Ostalo:
1 žumance
Susam

Priprema:
1. Prvo pripremite kvasac s tim što ćete istresti kesicu ili ako je svijež razmrviti kvasac, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta.

U međuvremenu, uzmite veću zdjelu pa u nju prosijte brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte sol, nadošli kvasac  pa pomiješajte s preostalom vodom. Umiješajte rastopljeni maslac i malo ulja i zamijesite glatko tijesto. Ostavite neka se tijesto diže na toplom mjestu.

Napravite fil tako što ćete oprati špinat možete ga izrezati a i ne morate, dodati umućena jaja,sir,  pavlaku i malo soli.

2. Kad je tijesto nadošlo staviti na radni sto pa oklagijom razviti. Prepoloviti na pola tako da imate kao dvije jufke.

3. Posuti fil od špinata po čitavom tijestu. 

4. Zaviti kao za pitu ali sjeći nožem na trokutiće.

5. Premazati malo sa žumancetom i posuti susama. 

6. Staviti da se peku u zagrijanoj rerni od 170 C oko 15-20 minuta vidjet ćete kad porumene.

Izvor: coolinarika.com 

Novo