BOLOVI u grudima i glavi tokom ''ONIH DANA'', a evo i ZBOG ČEGA?

Porodica i zdravlje
BOLOVI u grudima i glavi tokom ''ONIH DANA'', a evo i ZBOG ČEGA?
.

Neke od ovih "nuspojava" imaju smisla, a neke baš i nemaju – kao, na primjer, zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Nekad se desi i da zaboravite da se bliži taj datum u mesecu, ali bol u grudima vas podsjeti na to. Ovi simptomi su normalni i obično prođu za nekoliko dana. 

Razlog zašto se uopšte javlja ovaj bol u grudima je promjena nivoa hormona, do kojeg dolazi tokom menstrualnog ciklusa. 

-Nivo estrogena je na vrhuncu otprilike na sredini ciklusa, a progesteron je na vrhuncu nedjelju dana nakon toga", kaže dr Džudit Redrop. "Kako se ispostavlja, oba hormona su na prilično visokom nivou u drugoj polovini ciklusa. To je praktično žurka hormona u vašim grudima. Osim toga, grudi su naročito pogođene ovom promenom zbog toga što imaju receptore za estrogen i progesteron - objašnjava ona. Eto, i ta "misterija" je riješena. A ako ste se pitali zašto ste tako umorni kada dobijete menstruaciju... 

SPUŠTAJU VAM SE KAPCI? Ne treba vam operacija, riješite ih uz samo jedan PRIRODAN SASTOJAK!

Ne umišljajte - zaista ste više letargični i umorni tokom tih dana. I ustajanje ujutru je ponekad prava borba... 

- Otprilike deset dana pred menstruaciju, tijelo se priprema u nadi da će jaje biti oplođeno i smjestiti se u matericu, odnosno da ćete začeti bebu. Kada opna materice nije 'prekinuta' smještanjem oplođenog jajeta, hormoni koji je okružuju više nisu potrebni i tada naglo padaju. Kad se to desi, tijelo izlazi iz faze visoke pripravnosti, uzrokujući usput i druge promjene koje vas iscrpljuju. Dok nivo hormona opet ne poraste, bićete umorni - objasnila je dr Moli O'Ši. 

Pošto vam se vjerovatno, kao i većini žena, dešavalo da tokom onih dana u mjesecu plačete a ne znate ni zašto, sigurno se pitate zašto ste tada tako osjetljivi. Baš kao i simptomi povezani sa menstruacijom, i naše emocije su povezane sa hormonskim promjenama. Povećanje i snižavanje estrogena je razlog za promjene raspoloženja, a postoje neka saznanja da hormoni mogu čak i da utiču na hemikalije u mozgu, poput serotonina, koji kada je nizak, može da uzrokuje depresiju i anksioznost. 

I glava ponekad boli tokom ili prije menstruacije. Stručnjaci ih nazivaju hormonskim glavoboljama jer su, jasno, hormoni krivi za to. Te glavobolje mogu da budu blage ili vrlo bolne migrene. 

- Migrena se najčešće javlja dva dana pred menstruaciju ili prva tri dana menstruacije - kaže dr En Mekgregor. To je zbog prirodnog pada nivoa estrogena. Glavobolja je tada obično jača nego glavobolja drugim danima, i veće su šanse da se sutradan ponovo javi. 

VLAŽNE MARAMICE NISU NAJBOLJI IZBOR ZA VAŠE INTIMNO PODRUČJE! Poznati dermatolog otkriva posljedice korištenja vlažnog toaletnog papira!

Novo