TALIJANSKA POSLASTICA NA VAŠEM STOLU: Panna Cotta s limunom

Kuharica
TALIJANSKA POSLASTICA NA VAŠEM STOLU: Panna Cotta s limunom
Šta je to Panna Cotta?

Šta je to Panna Cotta? Ovo je talijanski desert koji se pravi od mlijeka i slatke pavlake. Neki ga zovu i italijanski puding. Postoji bezbroj varijanti recepata za Panna Cotta-u. Mi smo odabrali jedan od njih.

Za ovu osvežavajuću Panna Cotta-u vam je potrebno:
5 kašika cijeđenog limuna,
2 kesice želatina,
2,5 dcl punomasnog mlijeka,
2,5 dcl slatke pavlake,
100 g šećera,
2 kašike strugane kore od limuna,
245 ml nemasnog, dijetalnog jogurta,
1 kašika ekstrakta vanilije

Za preliv:
60 ml kipuće vode,
1,5 kašika želatina (može i 2 kesice Dr. Oetker preliva za torte, još je bolji od želatina),
235 ml soka od narandže,
1 kašika šećera

Postupak izrade:
Želatin stavite u cijeđeni limun i ostavite da nabubri. U šerpu stavite mlijeko i slatku pavlaku. Zagrijavajte do tačke ključanja, ali ne treba da ključa. Zatim u to dodajte želatin, šećer, koru od limuna, jogurt i ekstrakt vanilije.

Sve ujednačeno miješajte dok se šećer ne rastopi. Pripremite staklene čaše ili posude koje želite, sačekajte da se malo masa ohladi i sipajte do 2/3 posude. Ostavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.

U kipuću vodu stavite želatin (samo pročitajte da li može da se stavlja u vrelu vodu) ili Dr. Oetker preliv za tortu, dodajte sok od narandže i šećer.

Miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se masa prohladi, da postane mlaka. Preliv stavite u čaše u kojima se nalazi ohlađena Panna Cotta.

Izvor: kreativnirecepti.com

Novo