NAUČNICI UPOZORAVAJU, STIŽU URAGANI KAKVE NIKO DOSAD NIJE VIDIO: Prijete da unište svijet!

Zanimljivosti
NAUČNICI UPOZORAVAJU, STIŽU URAGANI KAKVE NIKO DOSAD NIJE VIDIO: Prijete da unište svijet!
.

Ne postoje uragani niti tropske oluje koje bi nosile oznaku kategorije 6. Za sada.

Trenutno najmoćnija i najrazornija oluja ili uragan, ona kategorije 5, može uništiti gradove poput New Yorka ili New Orleansa, piše Guardian.

Najnovija mjerenja atmosfere nose zabrinjavajuće podatke - uz sve više temperature klime i oceana, u atmosferi se stvara 5 do 8 posto više vodene pare koja cirkulira i ostaje prisutna. Kombinacija to dvoje elemenata, smatraju znanstvenici, mogla bi biti vrlo opasna i razlogom stvaranja superoluje kakvu nismo još nikada vidjeli i za kakvu nismo spremni. Takva superoluja mogla bi imati sve karakteristike oluje koju bi znanstvenici mogli procijeniti kako bi uragan kategorije 6.


Stanovnici SAD-a za sada još nisu osjetili što takva superoluja može donijeti i koliko je ona zaista razorna. Snažni uragani - superoluje pojavljivali su se u drugim dijelovima svijeta, no pitanje je dana kad bi jedna takva mogla poharati i Ameriku. Ono što bi takva superoluja ostavila za sobom neusporedivo je sa štetom koje su uragani za sobom ostavili u Houstonu, na Karibima, Portoriku...

Jeff Masters, jedan od najcjenjenijih meteorologa u Americi, pokrenuo je javnu raspravu provokativnim postom na Weather Undergroundu u julu 2016. godine, a u kojoj su znanstvenici pozvani da razmotre moguće teorije o tome kako bi izgledala superoluja kategorije 6 i koliku štetu bi nanijela gradovima.

"Uragan nazvan 'crni labud', ekstremna oluja kakvu nitko nikada nije očekivao, pogodila je Male Antile u Karipskom moru 1780. godine. Zasluženo nazvan 'Veliki uragan' odnio je 22 tisuće života. Razorna snaga je bila toliko jaka da je vjetar skidao koru s drveća, što je prije zabilježeno samo kod tornada u kojima su vjetrovi nosili sve pred sobom brzinom od 300 kilometara na sat", napisao je Masters.

"Uragani još ekstremniji od tog iz 1780. godine mogu se pojaviti zbog globalnog zagrijavanja, a predvidjeti se mogu jedino kombinacijom povijesnih podataka i znanja i iskustva koje imamo sada", dodao je Masters. Svoja predviđanja o strašnim superolujama Masters temelji na istraživanjima uragana dvojice znanstvenika Kerryja Emanuela s MIT-a i Ninga Lina s Princetona. Njih dvojica su 2015. godine objavili najdetaljniji prikaz uragana u povijesti ugrađen u šest različitih klimatskih modela širom svijeta.

"Pojam 'uragan crni labud' metafora je za događaj s vrlo opasnim posljedicama koji dolazi vrlo brzo i djeluje trenutno", napisali su Emanuel i Lin u Nature Climate Change. Dvojica naučnika složna su u jednom - sve jači uragani, nepredvidljivi i vrlo opasni, počet će se pojavljivati i na područjima na kojima se tropski cikloni nisu vidjeli nikada u povijesti.


"Potencijalno veliki rizik postoji u Perzijskom zaljevu, na mjestu gdje tropske razorne oluje nisu nikad zabilježene. Tamo one postaju puno veća prijetnja od Australije ili Floride", napisali su Emanuel i Lin dodajući kako se faktor očekivanosti povećao za 14 posto zbog klimatskih promjena.

Iako je pojavljivanje superoluje vrlo izgledno, gradovi i dužnosnici koji ih vode nisu spremni na njihovu pojavu. Njihova predviđanja štete nakon prolaska uragana kategorije 5 su daleko od onoga što bi se zaista dogodilo, piše Guardian.

"Olujni valovi od pet metara mogli bi grad poput Tampe u potpunosti poplaviti i uništiti, čak i prije nego se razina mora digne. Grad nema dobar plan evakuacije i ne znam jesu li građani zaista svjesni opasnosti koja im prijeti", napisao je Kerry Emanuel.

Smatra da opasnosti nije svjestan niti Dubai, grad kojega uragan nikad nije poharao. U tom području bi uragan bilo koje kategorije bio presedan, no mogućnost da se on pojavi ipak postoji, smatraju naučnici .

"Dubai je doživio veliku ekspanziju posljednjih godina, no oni koji su ga izgradili posve su nesvjesni da bi na taj grad mogao udariti uragan. Vrijeme je da razmisle o podizanju razine zgrada i kuća ili izgradnji morskog zida kako bi bili spremni i zaštićeni", dodao je.

Jedno je sigurno, meteorolozi upozoravaju da se radi o vrlo opasnim i vrlo smrtonosnim olujama koje mogu uništiti čitave gradove poput Dubaija ili Tampe. Na to upozoravaju i uništavanja viđena u Houstonu, Portoriku i Karibima prošle godine.

JEZIVI PRIZORI SA POZNATOG LJETOVALIŠTA: Nakon nezapamćene najezde paukovi sapleli divovsku mrežu koja je PREKRILA SVE! (VIDEO)

(Novi.ba/Dnevnik.hr)

 

Novo