TRAŽI SE PREKO 300 HILJADA RADNIKA: Evropska zemlja šokirala ljude PLATAMA, a evo koja zanimanja traže

Biznis
TRAŽI SE PREKO 300 HILJADA RADNIKA: Evropska zemlja šokirala ljude PLATAMA, a evo koja zanimanja traže
.

Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene te organiziraju edukaciju i obuku’ 

Iako je u Češkoj u avgustu nezaposlenost stagnirala na rekordno niskoj razini od 3,1 posto, broj slobodnih radnih mjesta se povećao na čak 313.000 hiljada. Prema navodima tamošnje Berze rada radnici se uzaludno traže među 230.499 nezaposlenih.

Najviše slobodnih radnih mjesta, njih 63.000, nude poslodavci u Pragu, a najmanje u regiji Karlovi Vari, gdje poslodavci nude svega 8700 radnih mjesta.

Najtraženiji su građevinari, montažeri proizvoda, vozači teretnih automobila, te radnici u ugostiteljstvu.

Češki poslodavci više ne inzstiraju ni na punoj kvalifikaciji ni na obrazovanju. “Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene te organiziraju edukaciju i obuku”, rekla je na konferenciji za novinare generalna direktorica Burze rada u Češkoj, dok tamošnji mediji pišu kako se zapošljavaju svi koji su spremni doći na posao.

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da pronađu radnike smanjili kada bi povećali plaće. Naime, prosječna plaća u Češkoj je u drugom kvartalu ove godine porasla je za 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 1000 eura neta, prenosi Poslovni dnevnik

Ovo skladište iz 1950. je prodato za 1,23 MILIONA DOLARA: Kada vidite unutrašnjost BIT ĆE VAM JASNO ZAŠTO! (FOTO)

Novo