VEČERAS NAPRAVITE HALVU I KUPITE SEDAM OSNOVNIH NAMIRNICA: Evo zašto to svi trebaju učiniti!

Kiosk
VEČERAS NAPRAVITE HALVU I KUPITE SEDAM OSNOVNIH NAMIRNICA: Evo zašto to svi trebaju učiniti!
.

Večeras nastupa 1440. hidžretska godina.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici.

Muftija Fazlović: Hidžra je podsticaj da preispitamo naše puteve

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar prema kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Radi se o lunarnom, odnosno mjesečevom kalendaru, koji se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena označava protok jednog mjeseca prema kalendaru. Zbog toga dan hidžretske nove godine nikad ne pada na isti dan prema gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru), nego kruži kroz sva godišnja doba.

Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine. Utvrđivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera, a odluka je donijeta 17. godine nakon Hidžre.

Običaj je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva. Također je uobičajeno da se, radi berićeta i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, kao što su brašno, so, ulje, šećer, riža...

U nastavku donosimo recept za halvu koja će vam sigurno ispasti odlično.

SASTOJCI:

  • 100 grama maslaca

  • 100 grama brašna

  • 100 grama šećera

  • 200 ml vode

  • 1 vanilin šećer

  • orasi za dekoraciju (po želji)

PRIPREMA:

Prvo je potrebno da rastopite maslac, a kada se istopi u potpunosti, u njega dodajte 100 grama brašna. Potrebno je da stalno miješate oko 10-ak minuta, da halva ne izgori.

U drugu šerpicu stavite 200 ml vode i 100 grama šećera, kao i jednu vrećicu vanilin šećera i stavite da prokuha.

Kada smjesa sa brašnom i maslacem bude gotova (kada dobije smećkastu boju) u to dodajte smjesu od vode i šećera (koja je prethodno prokuhala).

Pustiti smjesu 10-tak sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice.

Halvu potom stavite u tanjir i u frižider da se malo ohladi.

Možete je poslije dekorisati orasima ili kokosom.

NOVA HIDŽRETSKA GODINA/Reis Kavazović: Molim Allaha, dž. š., da nam podari slogu i ojača našu zajednicu

Novo