SVAKI PAR BI OVO TREBAO ZNATI Ovako ćete ojačati dugu vezu!

Ljubav
SVAKI PAR BI OVO TREBAO ZNATI Ovako ćete ojačati dugu vezu!
.

Šta učiniti kako bi ojačali dugogodišnju vezu?

Možda vam se čini kao da ste dosad pročešljali sve teme, ali uvijek postoji nešto što još ne znate o partneru i što bi moglo da vas iznenadi.

Profesorka na Univerzitetu Oklend u Mičigenu dr Teri Orbuh pisala je o glavnim koracima do bračnog uspjeha i tokom poslednjih 30 godina imala iskustva s 370 parova.

"Jedna vrlina sretnih parova jeste ta da su intimno upoznati s unutrašnjim životima i društvenim svjetovima onog drugog", kaže dr Orbuh za časopis “Zdravlje žene”. Ona napominje da se to ne odnosi na male teme koje svakodnevno pominjete.

“Umjesto toga probajte s onom vrstom pitanja koja ste postavljali kada ste se prvi put upoznali", objašnjava dr Orbuh.

Ona preporučuje ova pitanja koja bi trebalo da postavite svom partneru ukoliko ste u dužoj vezi.

Gdje bi otputovali kada bi imali novca?

"Ovo govori o kakvim avanturama i putovanjima vaš partner sanja", kaže dr Orbuh.

Ako bi mogao da budeš bilo gdje na svijetu u ovom trenutku, gdje bi to bilo i šta bi radio?

“Svi mi želimo da naši partneri budu posebno znatiželjni oko toga ko smo mi duboko u duši”, ističe stručnjak za odnose i psihoterapeutkinja Džin Lav Tomson. Postavljanje ovakvih značajnih pitanja moglo bi da bude intenzivno pa je najbolje da ih oblikujete na zabavan i jednostavan način, savjetuje ona.

Sjećaš li se kad smo...?

Tomsonova preporučuje da pričate sa vašim partnerom o onim trenucima kada ste najviše uživali i da tražite od njega da vam otkrije i svoje najdraže trenutke sa vama. “Nakon toga se bacite na planiranje novih avantura u kojima ćete ponovo oboje da uživate”, dodaje ona.

Šta ti je izazvalo najviše stresa ove sedmice?

“Ovim pitanjem ćete otkriti šta noću drži budnog vašeg partnera, bila to sitnica s kolegom na poslu ili nešto ozbiljnije", savjetuje dr Orbuh.

Ona objašnjava da kada ste upoznati s partnerovim trenutnim životnim izazovima, znate šta ga muči i možete bolje da se nosite sa njegovim osjećanjima. Tako ćete znati šta im treba u tom trenutku, a to će ojačati vaš odnos.

I ono najvažnije pitanje, KAKO SI?

“Kada ovo postavite, pogledajte ga u oči i nemojte da ga prekidate. Slušanje je jednako važno kao i postavljanje pitanja. U brzom tempu života u kojem živimo možemo da izgubimo osjećaj o tome kako nam je partner, kako se osjeća na poslu, sa djecom, porodicom ili prijateljima”, objašnjava dr Tompson.

 

Novo