I YouTube želi da plaćate za slušanje hitova

Internet
I YouTube želi da plaćate za slušanje hitova
Nudit će spoj audio i video streamova muzičara najvećih izdavačkih kuća, ali i stotine nezavisnih izdavača.

YouTube je najavio vlastiti muzički servis Music Key i postao novi rival Deezeru, Spotifyju i sličnim muzičkim mekama. Pokrenut će ga ove sedmice, a nudit će spoj audio i video streamova muzičara najvećih izdavačkih kuća, ali i stotine nezavisnih izdavača.

Music Key će se plaćati 7.99 dolara, a za taj novac korisnici će dobiti opciju da slušaju glazbu bez oglasa, u pozadini drugih aplikacija ili da gledaju spotove dok su offline. U ovoj će cijeni biti uključen i Google Play Music, koji je pokrenut i kod nas i nudi više od 30 miliona pjesama. 

Usluga će u beta fazi biti dostupna samo najvećim muzičkim fanovima u nekoliko zemalja, što će YouTube koristiti i za testiranje. Iako se o plaćenom servisu pričalo već dugo, BBC piše kako je pokretanje ovoga kasnilo zbog spora s malim izdavačima. Navode i da će Android uređaji moći prvi spremati spotove, a potom i Appleovi, no to neće biti dostupno za PC verzije. 

Uz službene albume, Music Key će nuditi na skidanje koncertne snimke, remikseve, neobjavljene raritete i druge sadržaje...

No, kako muziku sada gotovo stalno slušamo na YouTubeu, odlučili su joj dati posebno mjesto na webu i u mobilnim verzijama. Muzika je sada dobila posebni tab u kojem ćete vidjeti preporučene playliste, muziku u trendu i one muzičare na čije kanale ste se pretplatili. Njihova muzika odsad će biti dostupna i u puno boljoj kvaliteti.

Novo