Mislite da se svaki čips pravi od krumpira? NAKON OVOG ĆETE GA OBILAZITI U ŠIROKOM LUKU!
Mnogima jedna od omiljenih grickalica je čips, relativno pristupačne cijene, ukusan i lako dostupan. Ali nije sve u vezi čipsa onako kako mislite.
Suprotno uvriježenu mišljenju, nije svaki čips napravljen od krumpira. Tako je, na primjer, veliki broj čipseva zapravo mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Kako objašnjavaju stručnjaci, smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu.
Stručnjaci također upozoravaju kako naoko bezazleni postupak (pečenje čipsa na visokim temperaturama) zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krumpirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stupnjeva).
Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobiva žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi.