KAKO NAM OVO NIKO RANIJE NIJE REKAO: Cijeli život pogrešno ljuštite bijeli luk, ovako to treba da radite
Homer ga je u Odiseji opjevao kao „biljku spasa“, u Vedama se spominje kao „sveta božanska biljka i lijek“.
Faraoni su ga davali robovima za vrijeme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo tijelo za teške fizičke poslove...
Postoji priča da je upravo češnjak bio razlogom prvog poznatog štrajka. Naime, za vrijeme gradnje piramida, uskratili su ga robovima, te su se oni pobunili i prekinuli gradnju.
U oba Svjetska rata češnjak se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo, a svi znamo priču kako češnjak tjera zle duhove...
Češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu i ljudi su već tisućama godina upoznati s njegovim ljekovitim i magijskim svojstvima.
U novije vrijeme znanstvenici su dokazali njegovu ljekovitost, te zbog toga biva sve prihvaćenijim lijekom.
Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari.
Bijeli luk je sjajan dodatak jelima, zbog svog intenzivnog i karakterističnog ukusa, bilo da su u pitanju čorbe, paste ili priprema mesa.
Ipak, kada pripremate jelo, sigurno se uvijek mučite sa ljuštenjem, a miris koji ostaje na prstima je prava noćna mora.
Probajte jedan jednostavan trik i sve ovo će biti davna prošlost!
Stavite cijelu glavicu bijelog luka u mikrotalasnu na 20 sekundi ili manje, u zavisnosti od jačine vašeg aparata.
Kada ga izvadite, primjetićete da se veoma lako ljušti, a miris bijelog luka se ne zadržava na vašim rukama! Sjajno, zar ne?
Oljuštene čenove bijelog luka možete da držite u zatvorenoj činiji u frižideru do dva dana.
Loading...