NAUČNICI SU DOKAZALI: Jedite ove četiri namirnice i bićete uspješniji na poslu
Ti si ono što jedeš, a to važi kako za tijelo, tako i za um. Ishrana može imati veliki utjecaj na sposobnost vašeg mozga da bolje funkcioniše, a također može utjecati na nivo energije tokom čitavog radnog dana.
Mnogi poslovni lideri i poduzetnici jedu već gotovu hranu ili uzimaju kofeinske napitke kako bi podstakli produktivnost na poslu. Međutim, ova hrana najčešće ne obezbjeđuje hranjivu vrijednost da održi konzistentan nivo energije.
"Prije nekoliko godina počela sam da treniram za polumaraton, koji je i glavni krivac promjena koje sam uvela kada je jelo u pitanju. Otkrila sam da kada sam jela male, zdrave grickalice tokom dana, da sam manje pila bezalkoholna pića, niti sam uzimala hranu iz automata. Moj um je bio jasniji, misli oštrije i bila sam produktivnija u svom radu", kazala je poduzetnica Amy Vetter.
Mnogo istraživanja je posvećeno tome kako hrana utječe na zdravlje mozga, a posebno poboljšanja određenih dijelova mozga povezanih sa inteligencijom, učenjem i radnom memorijom - vještinama na koje se oslanjate svaki dan za vaš poslovni uspjeh.
Dakle, koja je prava hrana za naš mozak?
Pogledajte četiri najbolje namirnice. Ono što je najbolje u svemu tome jeste što ove namirnice možete da koristite na različite načine - kao dio svakodnevnih obroka ili kao grickalice.
1. ORASI
Orasi su jedna od najbogatijih namirnica kada su omega-3 masne kiseline u pitanju. U orasima pronaći ćete alfa-linolensku kiselinu (ALA), a koja pomaže u zaštiti mozga.
Jedna studija pokazala je da su ljudi koji su jeli veće količine oraha postigli bolje rezultate na kognitivnim testovima koji su mjerili brzinu odgovora, trajnu pažnju, vizuelnu prostornu memoriju...
Ne treba vam mnogo oraha da ove rezultate postignete.
Samo jedna četvrtina šoljice napunjena orasima sadrži 113 posto dnevne vrijednosti omega - 3. Jedite ih same, ubacite u neku salatu, ovsenu kašu ili jogurt.
2. BOBICE
Želite da bolje pamtite i da duže zadržite svoja sjećanja? Jedite više bobica. Istraživači su otkrili kako bobičasto voće poput jagoda i borovnica poboljšavaju memoriju. Studija koja je obuhvatila odrasle osobe otkrila je da su oni koji su jeli barem pola šolje borovnice ili jednu šolju jagoda nedjeljno odložili svoje kognitivno starenje za čak 2,5 godina.
Jagode sadrže visok nivo antocijanidina, koji spadaju u grupu antioksidanata za koje se pokazalo da stimulišu moždane regije zadužene za učenje i pamćenje.
Ti dijelovi mozga su izuzetno važni za poslovne lidere koji se oslanjaju na svoje vještine i memorije na sastancima.
ZELENI ČAJ
Pijenje više zelenog čaja može poboljšati radnu memoriju. U jednoj studiji, ljudi su pili ili piće sa ekstraktom zelenog čaja ili napitkom za placebo, a zatim su pokušali da riješe nekoliko zadataka radne memorije, dok je njihovu aktivnost mozga nadgledala MRI.
Istraživači su došli do saznanja kako je grupa koja je pila zeleni čaj imala više aktivnosti u svojim parietalnim i frontalnim dijelovima (područja koja se bave obradom jezika i kratkoročnim pamćenjem), nego placebo grupa.
Pretpostavlja se da je ovakav učinak zelenog čaja povezan sa njegovim visokim nivoom tiamina (vitamin B-1, koji igra ulogu u održavanju funkcionalnosti mozga).
Pokušajte zamijeniti jutarnju kafu za zeleni čaj.
4. ZELENO LISNATO POVRĆE
Zeleno lisnato povrće može pomoći u očuvanju onoga što naučnici nazivaju "kristaliziranom inteligencijom", sposobnosti upotrebe vještina i znanja koje osoba stekne tokom vremena.
Oni također imaju omega32, ali ključni sastojak je njihova bogata količina luteina.
Studija je analizirala prehrambene navike ljudi i otkrila da se oni sa visokim nivoom luteina bolje pokazuju na testovima za mjerenje kristalizirane inteligencije.
Osim zelenog povrća, lutein se nalazi i u žumancima i povrću kao što je brokula.
Pokušajte zamijeniti jutarnju kafu za zeleni čaj.