POTRESNE FOTOGRAFIJE: Plastike u okeanima je sve više i prijeti čovječanstvu (FOTO)

Nauka i tehnologija
POTRESNE FOTOGRAFIJE: Plastike u okeanima je sve više i prijeti čovječanstvu (FOTO)
.

Ekipa Nacionalne Geografije pokreće projekat koji za cilj ima smanjiti 9 miliona tona plastičnog otpada koji ugušava život mora i širi se obalama svake godine.

Objavljene su slike morskih životinja koje su zapletene u plastici, a kako se navodi iz Nacionalne Geografije, to je najmanja posljedica onoga što nas zaista čeka ukoliko se ovaj trend nastavi.

Iz organizacije su saopštili kako vjeruju da će sa promjenom na potrošačkom nivou, kao i stvaranjem inovativnih partnerstava sa sličnim korporacijama i nevladinim organizacijama iz cijelog svijeta, doprinijeti ukupnom zdravlju morskog ekosistema Planete.

"Planeta ili plastika" je inicijativa koja ima za cilj podizanje svijesti o smanjenju količine plastike za jednokratnu upotrebu, a koja zagađuje svjetske okeane.

"Tokom 130 godina, National Geographic je dokumentovao priče o našoj planeti, pružajući publici širom svijeta prozor u neponovljivu ljepotu zemlje i prijetnje s kojima se suočava", rekla je Gary E. Knell, generalni direktor National Geographic Partnersa.

"Svakodnevno, naši istraživači i fotografi na terenu svjedoče iz prve ruke o razarajućem utjecaju plastike za jednokratnu upotrebu na naše okeane, a situacija postaje sve teža".

"Kroz inicijativu "Planeta ili Plastika" podijelićemo priče o ovoj rastućoj krizi, raditi na tome kroz najnovija i istraživanja, i edukovati publiku širom svijeta kako eliminisati plastiku za jednokratnu upotrebu i spriječiti da se uđe u naše okeane ", dodaje Knell.

 

 

Novo