Morate probati: Pečeni listovi karfiola

Kuharica
Morate probati: Pečeni listovi karfiola
Većina nas baca listove karfiola misleći da su neupotrebljivi.

Većina nas baca listove karfiola misleći da su neupotrebljivi. Oni mogu biti ukusan dodatak vašoj prehrani. Donosimo recept kako iskoristiti listove. 

Kako peći listove karfiola
Za početak je potrebno da pripremite listove tako što ćete odsjeći onaj drvenasti, tvrdi dio lista. Nakon toga, listove dobro operite pa ih ubacite plastičnu posudu zajedno sa malo ulja i začina. 

Listove koje ste začinili poredajte na tepsiju u jednom sloju, pazite da se ne preklapaju i pecite u rerni zagrijanoj na 200 C, oko 15 minuta dok blago ne potamne i dok ne postanu hrskavi.

Umjesto u rerni na isti način pripemljene listove karfiola možete ispeći na roštilju ili na gril tavi.

Kako servirati pečene listove karfiola
Pečene listove jednostavno izmješajte sa cvjetovima karfiola ili ostalim grilovanim povrćem ili ih stavite kao podlogu mesu ili ribi na tanjiru.

Od njih možete napraviti i divnu toplu salatu ako ih nakon pečenja pomiješate sa začinskim biljem, dresingom i orašastim plodovima.

I na kraju, ako želite da budu nešto hrskaviji prije pečenja ih dobro osušite od vode i ostavite ih u rerni nešto duže pa poslužite kao čips.

Izvor: lifepressmagazin.com

Novo