Važnost unosa hranjivih tvari tokom trudnoće

Mame i bebe
Važnost unosa hranjivih tvari tokom trudnoće
Važnost unosa hranjivih tvari tokom trudnoće
Tijelo žene tokom trudnoće je izloženo različitim hormonalnim promjenama. Osjetjivo je na unos hrane, na povećanje tjelesne težine kao i na deficit pojedinih hranjivih tvari.

Tijelo žene tokom trudnoće je izloženo različitim hormonalnim promjenama. Osjetjivo je na unos hrane, na povećanje tjelesne težine kao i na deficit pojedinih hranjivih tvari. Bez obzira što su trudnice pod nadzorom liječnika, svakako da moraju voditi računa o svojoj ishrani, da u neophodnoj količini unose sve neophodne hranjive tvari.
Hrana mora biti lako probavljiva i bogata hranjivim tvarima, posebno kalcijem, folnom kiselinom i vitaminom C. Vrlo je važno da ove hranjive tvari unosite na prirodan način, nikako ne posežite za tabletama.  Tjelesna težina će se povećati, ali ukoliko budete vodili računa o unosu hrane ubrzo ćete se vratiti na staro stanje. U nastavku možete pročitati važnost unosa navedenih hranjivih tvari:
Kalcijum za jake kosti:
Iako su mliječni proizvodi uvijek bili poznati kao najbolji izvor kalcijuma, ukoliko niste njihov ljubitelj znajte da postoje i druge namirnice koje vam mogu pružiti dovoljnu količinu ovog minerala.
To su namirnice poput sardine, inćuna, lososa, svježeg lisnatog povrća, sojinog mlijeka, badema i sjemenki poput susama i suncokreta.

Folna kiselina
Najbogatiji izvori folne kiseline su: pomorandže, pasulj, sok od paradajza. Čuvari su imunog sistema, proizvođači energije, sprečavaju anemiju i štite od srčanog i moždanog udara. Ovaj mineral je od izuzetnog značaja za brojne tjelesne funkcije.

 Vitamin C
I vama i vašoj bebi je potreban svakodnevni unos vitamina C koji je izuzetan bitan u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože.
 Primjeri dobrih izvora vitamina C
·    250 ml soka od narandže: 124 mg
·    250 ml soka od grejpa: 94 mg
·    Pola šoljice narezane jagode: 49 mg
·    Pola šoljice kuhane brokule: 51 mg
·    Pola šoljice narezane dinje: 29 mg
·    Pečeni krompir s korom: 20 mg

 
 

Novo