ZA SVE ONE KOJI NE VOLE 'KLASIČNU': Baklava od plazma keksa (RECEPT)
.
Ukoliko ne volite 'klasičnu' baklavu, ovo je recept koji morate probati.
Sastojci:
3 jajeta
5 kašika šećera
10 kašika ulja
300 g mljevene plazme
1 kg kora
Preliv:
1 l vode
1 kg šećera
1 limun
Priprema:
-U šerpu staviti vodu i šećer da prokuhaju 10-ak minuta. Kad proključa dodati sok od limuna i ostaviti minut dva da ključa. Maći da šporeta da se hladi.
-Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje mutiti mikserom na kraju dodati plazmu mutiti dok se smjesa ne sjedini.
-Baklavu umotavati u tri kore. Kore jednu po jednu premazivati uljem. Baklavu sjeći odmah i redati u pleh. Pleh obložiti papirom za pečene.
-Baklavu peći 30-40 minuta na temperaturi od 200°C. Na kraju preliti hladnim prelivom.