Parfe torta: Kombinacija oraha i čokolade čine ju fantastičnom!

Kiosk
Parfe torta: Kombinacija oraha i čokolade čine ju fantastičnom!
.

Ova torta je idealna za svaku priliku, jer predivno izgleda, ali još boljeg je okusa. Spremite je svaki put kada želite da oduševite svoje goste, a ne znate šta je najbolji izbor.

Potrebni sastojci za biskvit su:

  • 8 bjelanjaka
  • 7 žlica šečera
  • 6 žlica mrvica
  • 1 žlica brašna
  • 8 žlica isjeckanih pečenih oraha

Potrebni sastojci za kremu su:

  • 8 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5-6 dl slatkog vrhnja
  • 20 dg čokolade
  • 7-8 žlica pečenih isjeckanih oraha

Za dekoraciju je potrebno i 3 dl slatkog vrhnja.

Priprema se vrši na slijedeći način:

Za biskvit umutite bjelanjke, dodajte šećer, smjesa treba da bude čvrsta i sjajna. Umiješajte mrvice, prosijano brašno i pečene orahe. Pecite na 180 stepeni dok blago ne porumeni. Ohlađen prerežite jednom vodoravno.

Za kremu, na pari umutite žumanjke, šećer i vanilin šećer. U kuhano dodajte i čokoladu pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite pa dodajte i umućeno slatko vrhnje. Promiješajte mikserom na srednjoj brzini. Stavite tortu u obruč pa filujte. Potom pokrijte biskvitom i ostavite 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne.

Kad se ohladi, vrućim nožem odvojite od stranica, prebacite na tacnu i ukrasite. Biskvit ostavite i čitav što je i zgodnije kod parfe torti. Orahe možete da zamijenite i bademima, kikirikijem ili lješnjacima. Kod parfe torte bitno je da dovoljno kuhate žumanjke da se torta stisne.

Novo