KORISTITE GA U KUHINJI, ali ovo o peršunu SIGURNO NISTE ZNALI!

Kiosk
KORISTITE GA U KUHINJI, ali ovo o peršunu SIGURNO NISTE ZNALI!
.

Peršun je čest začin u našim kućanstvima.

No, on ima mnogobrojne zdravstvene prednosti. 

Eterična ulja koja sadrži peršuna štite od raka, posebice raka pluća, pokazala su istraživanja.

Neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena koji se nalazi u dimu cigareta i dr. Koliko je peršin zaista moćan, pokazuje jedno istraživanje prema kojem peršunov list i matični ekstrakt znatno usporavaju diobu stanica raka i njegove metastaze.

U poređenju s ostalim biljkama koje imaju efekt prevencije raka, peršun se nalazi među prve četiri. Eterična ulja peršina spriječit će i karcinom debelog crijeva, dojke i prostate.

Sadrži vitamin A, C, riboflavin, niacin, folnu kiselinu,  cink, magnezij, kalij i kalcij. Hrana bogata vitaminom C, poput peršuna, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa. Bolje ga je konzumirati svježeg nego suhog, a izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili su malo uvenule. Peršun možete i zamrznuti, ali će pritom izgubiti hrskavost. 

 

Novo