Tri žumanceta, ali samo jedno je ORGANSKO: Šta mislite koje?
Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona , nemaju ni ograničene uslove kretanja.
Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.
Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumance), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svjetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svjetlija.
Bez obzira na boju, domaća i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.
Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je riječ o organskim proizvodima, certifikat veoma bitan.
"Ukoliko namjeravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u certifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrijednost je veća." - ističe nutricionista.
(zena.blic.rs)