Sarajlije pripremaju Begovu čorbu za Ginisa!

Dobre priče
Sarajlije pripremaju Begovu čorbu za Ginisa!
Sarajevo će narednog mjeseca biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, Konferencije evropskih kuharskih asocijacija. Najavljeno je obaranje Ginisovog rekorda - pripremanje 15.000 porcija Beogove čorbe.

Sarajevo će narednog mjeseca biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, Konferencije evropskih kuharskih asocijacija. Najavljeno je obaranje Ginisovog rekorda - pripremanje 15.000 porcija Beogove čorbe.

Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom WACS-a (Svjetska kuharska asocijacija), te u organizaciji Udruženja kuhara u BiH i uz podršku Symbiosis agencije iz Sarajeva.

Konferencija predstavlja centralnu godišnju manifestaciju na prostoru starog kontinenta. Specijalni gost ovog događaja je Ljubomir Stanišić, Sarajlija s portugalskom adresom koji ima svoj kulinarski show na poznatom kanalu 24 Kitchen.

Zvanični konferencijski dio Worldchefs Conference Sarajevo 2015, u kojem učestvuju predstavnici evropskih asocijacija kuhara, odvijaće se u Hotelu Evropa.

Na trgu Alije Izetbegovića od 16 do 19 sati održaće se događaj ''Begova čorba za Guinnessa'' gdje je planirano pripremanje 15.000 porcija i obaranje Ginisovog rekorda, piše Mondo. Građani i turisti će moći da degustiraju jelo i zajedno sa učesnicima proslave kandidaturu za obaranje rekorda.

Na trgu Alije Izetbegovića održaće se i polufinalno takmičenje predstavnika petnaest zemalja u tri kategorije: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Young Chefs Challenge. Takmičari imaju zadatak da naprave predjelo, glavno jelo i desert.

Učenici srednjih turističkih škola iz cijele Bosne i Hercegovine imaće priliku da učestvuju kao pomoćnici međunarodno afirmiranih profesionalaca. Pobjednici takmičenja će učestvovati u finalu Global Chefs Challenge, koje će se održati u Atini 2016. godine.

Za učesnike Konferencije i Global Chefs Challenge-a biće organizovan i turistički obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Sarajeva i okoline, a zatim i Hercegovine.

Begova čorba za 15.000 "usta"

Organizatori su otkrili i recept za obaranje Ginisovog rekorda u pripremanju Begove čorbe: 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 5 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i 5 kg začina.

Novo